2026 14. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2026 15:41
Bu eser iki farklı dünyayı aynı metinde birleştirmeye çalışan deneysel bir romandır. Bir yanda Japonya’da yaşayan Nao’nun günlükleri, diğer yanda Kanada’da yaşayan Ruth’un bu günlükleri okuma süreci yer alır. İlk bakışta iki ayrı hikâye gibi görünen bu süreç, aslında zaman, bilinç ve gerçeklik kavramlarını sorgulatır. Eserde işlenen en temel tema yalnızlıktır. Nao’nun yaşadığı zorbalık ve görünmezlik hissi, bireyin toplum içinde var olamama sorununu temsil eder. Ruth ise bu hikâyeyi okurken kendi gerçekliğini sorgular; böylece yalnızlık yalnızca fiziksel bir durum olmaktan çıkar, zihinsel bir boyuta taşınır. Kitapta dikkat çeken bir diğer unsur ise zaman algısının olmamasıydı bence. Bununla birlikte roman, bazıları için zorlayıcı olabilir. Hikayenin akışının yavaş ilerlemesi ve felsefi göndermeler metnin anlaşılmasını güçleştirir. Özellikle Ruth’un bölümleri bu özelliklere dahildi bana göre. Zen ve Japon edebiyatına dair verdiği bilgiler her ne kadar ilgi çekici olsa da ben eseri çok beğenemedim ve zor okudum.
Benim Balığım YaşayacakRuth Ozeki · Parodi Yayınları · 2015850 okunma