2026 73. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2026 00:17
Şair İmparatoriçe gerçekten beni beklediğimden çok daha sert çarptı. Hani bazı kitaplar vardır, bitirince kapağını kapatırsın ama hikâye senin içinden çıkmaz ya… işte tam olarak öyle bir etki bıraktı. Başta dürüst olayım, biraz zorlandım. Hikâye ağır açılıyor, karakterler ve saray düzeni oturana kadar “acaba mı?” dedirtiyor. Ama sonra bir noktada olaylar derinleşiyor ve fark etmeden tamamen içine düşüyorsun. Özellikle Yin Wei… O nasıl bir karakterdi öyle. Hırsı, hayatta kalma içgüdüsü, kimlik arayışı… Kız resmen “ben buradayım” diye bağırıyor. Onu okurken bir an gurur duydum, bir an sinirlendim, bir an da içim acıdı. Ama asla kayıtsız kalamadım. Kitabın en güçlü yanı bence şu: kimse siyah-beyaz değil. Özellikle Terren… klasik “kötü karakter” diyemiyorsun. Yaptıkları korkunç ama neden o noktaya geldiğini gördükçe içten içe bir şeyler kırılıyor. “Kimse doğuştan kötü değil” fikrini çok sert ama çok gerçek bir şekilde yüzüne vuruyor kitap. Ve bu durum, hikâyeyi basit bir taht mücadelesinden çıkarıp psikolojik bir derinliğe taşıyor. Aslında dışarıdan bakınca “taht kavgası, prensler, entrika” diyorsun ama olay o değil. Asıl mesele gücün insanı nasıl dönüştürdüğü. Sevgisizlik, yalnızlaştırılma ve şiddetle büyütülen birinin neye dönüşebileceğini görmek… işte asıl tokat burada geliyor. Hatta bazı sahnelerde “bunu yapmak zorundaydı” dediğim anlar oldu ve bu beni ciddi anlamda rahatsız etti. Çünkü hak vermek istemiyorsun ama bir yandan anlıyorsun. Wei’nin yolculuğu da klasik “seçilmiş kişi” hikâyesi gibi değil. Parlayan bir kahraman yok burada. Bedel ödeyen, kirlenen, zor kararlar alan bir kadın var. Köylü diye küçümsenen birinin zekâsıyla, sabrıyla ve hatta şiirle nasıl ayakta kaldığını okumak inanılmaz keyifliydi. Evet, şiir meselesi… Kitabın en özgün taraflarından biri de buydu. Şiir sadece estetik değil, resmen bir güç, bir silah gibi kullanılmış. O atmosferi çok sevdim. Ama şunu da söylemeden geçemem: Maro ve Terren arasındaki iletişimsizlik beni deli etti. Gerçekten oturup iki cümle konuşsalar her şey değişecekmiş gibi hissettirdi. O gereksiz suskunluklar sinir bozucuydu. Dil konusuna gelirsek… Shen Tao’nun anlatımı aslında çok güçlü ve görsel. Her sahne gözünde canlanıyor. Ama çeviri/edit kısmında yer yer tökezliyor. Bazı cümleler düşüktü, bazı yerlerde akış bozuldu. Daha iyi bir editörlükle kusursuza yakın olabilirmiş. Ve en önemlisi: bu kitap romantik değil. Arka kapak biraz öyle hissettirse de içerik tamamen farklı. Bu bir aşk hikâyesi değil; bu bir hayatta kalma, güç, travma ve dönüşüm hikâyesi. Aşk varsa bile gölgede kalıyor. Son sayfalarda ne hissettiğimi söyleyeyim… kalbim kırıldı. Gerçekten. Bir tiran için üzüleceğimi hiç düşünmezdim ama kitap seni o noktaya getiriyor. İşte bu da onun ne kadar iyi yazıldığının kanıtı bence. Entrika seviyorsan, güçlü kadın karakter diyorsan, gri karakterlerden hoşlanıyorsan ve “insan neden kötü olur?” sorusu seni çekiyorsa… bu kitap tam senlik. Ama hafif bir okuma değil, onu baştan söyleyeyim. İçine işleyen, biraz yoran ama çok iz bırakan bir hikâye.
Şair İmparatoriçeShen Tao · Athica Yayınları · 202642 okunma