2026 26. kitabı
Geçmişimizi bizden çaldılar, bugünümüzü hâlâ ellerinde tutuyorlar ve kim bilir geleceğimizi hangi karanlık yollara sürüklediler... Dönem kitaplarını okumayı her zaman sevmişimdir. Gerçek hayat hikayelerine eşlik etmek her ne kadar yürek burksa da, geçmişte yaşananları hepimizin bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu kitapta, Polonyalı bir ebe olan Ana ile Yahudi hemşire Ester’in hikayesine tanık olacaksınız. Aslında Ester, Ana’nın ellerine doğan ilk bebeklerden biriydi ve o günden sonra bağları hiç kopmadı. Bir gün askerler evleri basıp herkesi saklandığı yerden çıkardı ve trenlere doldurdu. Ana ve Ester de eşlerinden, çocuklarından koparılarak Auschwitz toplama kampına sürüklendi. Oraya vardıklarında yeni doğan bebeklerin acımasızca öldürüldüğünü görünce bir şeyler yapmaya karar verdiler: Bebeklerin koltuk altlarına gizli dövmeler yaparak binlerce canın kurtulmasını sağladılar. Ester orada doğum yaptı ancak kendi bebeği de diğerleri gibi elinden alındı. Aradan tam altı yıl geçti; Naziler çekildi ve sonunda özgürlüklerine kavuştular. Şimdi Ester için tek bir amaç vardı: Kaybettiği kocasını ve kızını bulmak. Oldukça etkileyici bir kitap, yaşananlar, savaşlar çok acı, kimsenin yaşamaması dileğiyle. Benim gibi yaşanmışlıkları okumayı seviyorsanız bir şans verin.
Auschwitz'te Açan ÇiçekAnna Stuart · Gutenberg Yayınları · 202610 okunma