Dünyayı kurtarmanın yolu
2026 8. kitabı
Kitapta en çok vurgulanan ve benim en çok hoşuma giden konu dünyada bir fark yaratmak için insanın önce kendini geliştirmesi gerektiği, hatta bu yolda yapabileceği en büyük işin bu olduğu. Aşşağı yukarı herkes kendisini ortalamadan üstün görüp dünyadaki sorunların suçunu insanlığın geri kalanın koyun sürüsü olmasına atıyor. Yanlış anlaşılma olmasın, bana sorarsanız ben de insanlığın ortalamasında üstünümdür, kendini üstün görmek herkeste doğuştan olan bir yanılgı. Ama bu kitapta anlatılan en önemli nokta şu: Sen kendini geliştirmekle sorumlusun. Eğer dünyanın daha iyi bir yer olmasını istiyorsan yapabileceğin ilk ve en önemli şey bu. Emin olun hepmizin kendisini geliştirmesi gereken pek çok alan var (yine, ben dahil). Ve kitabın geri kalanında bunlara bolca değiniliyor Aşşağıya kitapta en çok hoşuma giden dersi ekledim, köşeli parantezler benim yorumlarım. Kendini Hayatın daha aşağı âlemlerinden bağımsız kılmak ister misin? Dünya için takdir edilen alçalma Ve yok olmadan onu kurtarmak ister misin? Öyleyse, sığ kalabalık hareketlerden [günümüzde trendler] uzaklaş Ve sessizce öz-uyanıklığın üzerinde çalışmaya git. [Kişisel gelişim konularından başkalarına bahsetmek genelde iyi sonuç vermez, hem insanlar sizin değişmenizi istemez (tahmin edilebilir olmanızı tercih ederler), hem de çoğu kişi bunu bir aşşağılama olarak algılar (Ne demek ben mükemmel değilim!?). Bu yüzden sessizce çabalamak önemli.] İnsanlığın tamamını uyandırmak istiyorsan, Kendi bütününü uyandır. Dünyadaki acıları uzaklaştırmak istiyorsan, Kendi içinde karanlık ve olumsuz ne varsa uzaklaştır. [Hepimizin kötü huyları var; ancak çoğu zaman bunların küçük şeyler olduğunu, o kadar da önemli olmadıklarını söyleyerek görmezlikten gelmeyi seçiyoruz] Gerçek şu ki; senin vermen gereken en büyük hediye Öz-dönüşümündür. Şu hâlde kendine, Kâmil bir varlık olan, Bir fener gibi giderek daha fazla ışık yayan Ve kendisini beğenenle beğenmeyene aynı değeri veren [ayrım gözetmeyen] Bir mürşit [doğru yolu gösteren kişi] bulmalısın. Kendine onun kalıbıyla şekil ver, Onun besleyici aydınlığında yıkan Ve onu dünyanın geri kalanına yansıt. O zaman ebedi bir hakikati anlayacaksın: Erdemli bir varlık için daima huzur dolu bir yuva vardır.
Bilinmeyen ÖğretilerLao Tzu · Kaknüs Yayınları · 2014367 okunma