···Okunma: 03 Mayıs 2026 22:06 Kitabın yazarı Dr. Shoaib Ahmed Malik'in bu eseri, 2022 yılında Uluslararası Bilim ve Din Topluluğu (International Society for Science and Religion) tarafından bilim ve din üzerine yazılmış en iyi akademik kitap ödülüne layık görülmesi kitabı satın almamda beni meraklandiran en önemli unsurlardan biri oldu.
Merakımı uyandıran diğer bir konu kitabın ismi oldu. Gazzali'nin evrim ile nasıl bir ilgisi olabilir? Kitabı okuyunca anladım ki yazar evrimi Gazzali'nin içinde bulunduğu eş'ari bakış açısıyla anlatıp yorumlamaya gayret etmiş.
Kitap neredeyse bütün bir evrim ve anti evrim tezlerinin bir özetini sunması sebebiyle bu konuya ilişkin bilgilerimi tazeleme fırsatı bulduğumu söyleyebilirim.
Yazar evrim teorisi ve insanın yaratılışı ile ilgili birçok biliminsanı tarafından gündeme getirilen dört fikri Gazzali'nin düşünce dünyası içinde en doğrusunu bulmaya amaç edinmiş.
Doğrusunu söylemek gerekirse kitabın sonunda yazarın ulaştığı sonuca ben ikna olmadım.Benim için evrim halen bir teori olarak durmaya devam ediyor. Kutsal metinleri bilim ile doğrulamayı denemek ya da bilimi kutsal metinlerde aramanın sonuç verebileceğini düşünüyorum.
Kitapta sıkça kısaltmalar kullanılmış, okurken bazen insan unutuyor. Bu sefer bu kısaltma ne demekti, açıklaması neredeydi diye aramaya başlıyorsunuz. İster istemez dikkat dağılıyor.
İlk paragrafta da belirttiğim üzere yazar bilim ve dinin ortak ilgi alanlarından olan bir konuyu en ufak ayrıntısına kadar araştırıp incelemiş meraklısının sıkılmadan okuyacağını düşündüğüm bir kitaptır diyebilirim.