2026 44. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2026 18:46
Bu eser, Platon tarafından yazılan, Sokrates ile onun öğrencisi Alkibiades arasında geçen felsefi bir diyalogdan ibarettir. Alkibiades, Antik Atina’da doğmuş, Antik Yunan’ın bir generali ve devlet adamıdır. O, dönemin en önemli olaylarından biri olan Peloponez Savaşı ile ün kazanmış, aynı zamanda Sokrates’in öğrencilerinden biri olmuştur. Kitapta Sokrates, bir gün tapınağa dua etmeye giden Alkibiades’i görür ve aralarında oldukça ilgi çekici bir felsefi diyalog başlar. Diyalog, esas olarak iyilik ve kötülük, dua etmenin biçimi, akıllı (ne istediğini bilen) ve deli insan üzerine yapılan derin felsefi düşüncelerden oluşur. Yani: İnsan gerçekten ne istediğini bilir mi? Tanrı’dan ne istemek doğrudur? Kendini tanımayan bir insanın istekleri ona zarar verebilir mi? Şöyle ki, ne istediğini bilmeden dua etmek tehlikelidir; bu, kişinin zararına olabilir. İnsan önce kendini tanımalı, ardından isteklerini ve dualarını şekillendirmelidir.
İkinci AlkibiadesPlaton (Eflatun) · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 199745 okunma