2026 4. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2026 23:43
Kemal Tahir’in o sarsıcı, yerel ağızla harmanlanmış devasa diliyle ördüğü Yediçınar Yaylası, Çorum merkezli bir taşra panoraması üzerinden insanın mülkiyet hırsını ve ahlaki çürümüşlüğünü adeta bir cerrah titizliğiyle deşifre eder. Romanın merkezindeki Ömer Ağa, sahip olduğu toplumsal güce tezat teşkil eden "her canlı beni tadacaktır" şeklindeki hastalıklı ve şehvet düşkünü karakteriyle üst sınıfın ahlaki fukaralığını temsil ederken; oğlu Kenan, babasından tevarüs eden bu zamparalığı cinayetle harmanlayarak kötülüğü bir üst seviyeye taşır. Köye dışarıdan eklemlenen Kürt Dağlı Ebuzer ve fiziksel cazibesiyle düzeni altüst eden genç karısı Emey, taşradaki güç dengelerini sarsan birer katalizör görevi görür; Kenan’ın Emey’e ulaşmak uğruna işlediği cinayet ve üvey annelerin bu ensestvari ilişki ağındaki kıskançlıkları, mülkiyetin olduğu yerde erdemin nasıl hızla buharlaştığını gösterir. Ömer Ağa’nın ölümüyle başlayan çözülme, Kenan’ın elindeki her şeyi hoyratça savurması ve "yabancı" olan Ebuzer’in köyün yeni muktediri haline gelmesiyle tamamlanırken; eser, sınıfsal yer değiştirmelerin ve insanın en ilkel dürtülerinin -şehvet ve iktidar- gölgesinde kalan o "güçlü ve doğal" anlatımıyla okuru taşranın karanlık vicdanına hapseder. Mine anlı gibi programlara katılan kişilerin yüzleri gördüm kitap da..
1000k
Yediçınar YaylasıKemal Tahir · İthaki Yayınları · 2021667 okunma