Puan vermedi·112 syf.····Okunma: 07 Mayıs 2026 19:23 D. H. Lawrence’ın Bakire ile Çingene kitabını okurken, ilk başta sade bir hikâye okuyacağımı düşündüm ama ilerledikçe bunun bastırılmış duygular, özgürlük arzusu ve insanın kendi içindeki çatışmaları üzerine kurulu çok katmanlı bir metin olduğunu hissettim.
Benim için kitapta en etkileyici şey, karakterlerin söylediklerinden çok söyleyemedikleriydi. Özellikle Yvette’in iç dünyası bana çok gerçek geldi. Çünkü onun yaşadığı sıkışmışlık sadece aile düzeniyle ilgili değil; aynı zamanda kendi kimliğini bulma çabasıyla da ilgiliydi. Kitap boyunca onun içinde büyüyen huzursuzluğu hissedebiliyorsun.
Çingene karakteri ise bana göre sadece bir insan değil, aynı zamanda özgürlüğün ve bilinmezliğin temsilcisi gibiydi. Lawrence burada iki farklı dünyanın çarpışmasını anlatıyor: biri kurallarla çevrili, kontrollü ve bastırılmış bir hayat; diğeri ise daha içgüdüsel, daha özgür ve doğal bir yaşam. Kitabı okurken asıl gerilimin de burada oluştuğunu düşündüm.
Dil açısından kitap oldukça sade görünse de altında güçlü bir psikolojik atmosfer var. Lawrence bazı duyguları doğrudan anlatmak yerine hissettiriyor. Bu yüzden okurken olaylardan çok atmosferin içinde kaldım. Özellikle bazı sahnelerde o sessiz gerilim çok güçlüydü.
Kendi adıma kitap bana şunu düşündürdü: İnsan bazen en büyük çatışmasını toplumla değil, kendi içinde yaşıyor. Ne istediğini bilmekle, onu yaşamaya cesaret etmek arasında büyük bir fark var. Bence kitap tam olarak bu farkın hikâyesi.
Kitabı bitirdiğimde aklımda büyük olaylardan çok, bıraktığı duygu kaldı. Hafif melankolik ama aynı zamanda özgürleşme hissi taşıyan bir tarafı vardı. Ve bu his, kitabın kapağını kapattıktan sonra bile bir süre benimle kaldı.
Kısacası, Bakire ile Çingene benim için sadece kısa bir roman değil; bastırılmış duyguların, aidiyet arayışının ve özgürlük isteğinin oldukça insani bir anlatımı oldu. Sessiz ama etkisi derin kitaplardan biri diyebilirim.