Selam canlarım
Ben geldim ve sizlere yine ve yeniden o kadar güzel bir bebek getirdim kiiii Canım Hümeyra’mın kaleminden Elzem: Leyla Gecesi ile geldim ve resmen bayıldım
Hemen kısacık konusundan bahsedeyim
Leyla Kırşan ablasının vefatından sonra annesini yalnız bırakmamak için öğretmenliğine ara verip tamamen ona destek olan genç bir kızdır. Annesine adeta bir kol kanat geren Leyla, kendi hayatını geri plana atmıştır. Bir gün annesinin evlilik konusunu açmasıyla hayatı değişir. Annesinin kendisine evlenmesi için söylediği kişi ise mahallede yıllar önce yaşadığı bir ilişkiden sonra kimseyi hayatına almayan Akın Demirdağ’dır
Leyla başta bu fikre tamamen karşı çıkar. Böyle bir şeyin olamayacağını düşünür. Ancak arkadaşının evine gittiği bir gün yaşanan tesadüfi karşılaşma her şeyi sarsar Akın’la ilk kez yüz yüze gelir ve düşünceleri yavaş yavaş değişmeye başlar Daha sonra Akın’ın da onunla görüşmek istediğini öğrenmesiyle birlikte bu görücü usulü evlilik sürecine adım atarlar Ama Leyla’nın bilmediği çok büyük bir gerçek vardır Akın zaten yıllardır Leyla’yı sevmektedir
Öncelikle hemen canııım Hümeyra’mın kaleminden başlayayım Ama nasıl başlayayım gerçekten o kadar muazzam bir kalemi var ki şu an resmen Hümeyra evrenindeyim Kitaplarıyla yatıp onlarla kalkıyorum Gerçekten bu kitap için çok güzel demek bile hafif kalır. Diğer kitaplarının yeri bende ayrı ama bu kitapta sanki çıta iyice arşa çıkmış Daha da aşağı inmesi imkânsız gibi hissediyorum Kalemi zaten muazzam ama tüm bunların yanında o gelişimi de o kadar güzel hissediliyor ki karakterleri işleyişi, olayların akışı, duyguların verilme şekli resmen okurken evet bu Hümeyra dedirtiyor Ben bu kadının kalemine aşığım gerçekten Kitabın büyüsünden çıkamıyorum. O atmosfer, o akıcılık, o duygular hepsi bir araya gelince insanı içine çekiyor ve bırakmıyor Gerçekten tek bir kötü nokta bile yok Her şeyiyle çok güçlü, çok etkileyici ve çok sürükleyiciydi yine ve yeniden ayılıp bayıldım
Karakterlere gelecek olursak öncelikle Leyla’dan başlayayım Leyla o kadar tatlı, o kadar içten bir karakter ki hangi özelliğini anlatsam eksik kalır gerçekten Ablasının vefatından sonra annesinin yanında durup kendi hayatını ikinci plana atması, tüm yükü omuzlaması bu yönü bile onun ne kadar güçlü ve fedakâr biri olduğunu gösteriyor.Akın ile yolları kesiştikten sonraki halleri ise ayrı bir güzellik O düşünceli tavırları, tatlı kıskançlıkları, yavaş yavaş Akın’a teslim oluşu resmen kalbimizi eritti Akın’la konuşurken ki o şapşal âşık halleri gerçekten insanı gülümsetiyor
Ama Leyla’yı benim için özel yapan şeylerden biri de sabrı Akın’ın ailesine karşı, mahallede çıkan dedikodulara karşı içi kırılırken bile dışarıya belli etmeyişi o olgunluğu ve sessiz direnci gerçekten çok etkileyiciydi insanın hel seni alnından öpeyim diyesi geliyor Çok sevdim, hatta fazlasıyla sevdim. Kalbimde ayrı bir yere koydum diyebilirim
Şimdi de Akın Demirdağ yani kocam bey, kocam, aşkın paşam, canım kocam kocam da kocam, paşam da paşama gelecek olursak arkadaşlar kitabı okumaya başladığımdan beri Akın Akın diye inliyorum Gerçekten ben bu adamın etkisinden çıkamıyorum. Ben aşık oldum! Hümeyra bana Akın’ın linkini, adresini bir şeyini gönder yoksa ben Akın Akın diye öleceğim Arkadaşlar o kadar muazzam bir adam ki… en başından şunu söyleyeyim seni doğuran ana BEN ADAM GİBİ ADAM DOĞURDUM diye pankart assın her yere, HER YERE Bu adamı klonlamamız gereken konular var gerçekten. Akın'ı okurken Bacımla karar verdik ileride evleneceğimiz adamlara bu kitabı teslim ediyoruz. Akın’ı okuyorlar, işin ustasından nasıl sevilir öğreniyorlar, öyle geliyorlar Yani yok ben bu adamı aşamıyorum. O kadar güzel seviyor ki ben size Akın’ı nasıl anlatabilirim ki ya? Bu adamı yaşamanız gerekiyor.
En başından ama başlamam gerekirse yaşadıkları gerçekten kolay şeyler değil. Yıllarca hayatında bir kadın var Gözde. Okuldan arkadaşı, mahalleden arkadaşı hayatına dahil olmuş biri. Ama Akın’ın da söylediği gibi aralarındaki ilişki aslında yılların getirdiği alışkanlıkların bir boyutu. Ta ki Akın’ı terk edip evlenmeye karar alana kadar Akın bununla sarsılıyor ama o gece karşısına Leyla çıkıyor Tam karanlığa gömüldüğünü sandığı anda güneş ona öyle güzel doğuyor ki Akın o gece Leyla’ya aşık oluyor. Ondan etkileniyor ve yıllarca onu sevmeye devam ediyor. O kadar naif seviyor ki o kadar ondan habersiz seviyor ki… kendisine gelen tüm talipleri reddediyor
Ta ki mahallemizin Bahriye Teyzesi devreye girene kadar. (Bakın alnından ellerinden öpüyorum Bahriye Teyze, beni de listeye ekle beni de! Bana da Akın gibi biri buluyoruz tamam mı? )
Bahriye Teyze’nin Leyla’ya Akın’ı, Akın’ın ailesine de Leyla’yı söylemesiyle Akın’ın hayatına güneş doğmaya devam ediyor Yıllardır sevdiği kadının görücü usulü evliliğe adım atması O kadar beklemediği bir şey ki Mahallede çıkan eski sevgili dedikodularına rağmen Leyla isterse görüşeceğim diyor ve o dakikadan itibaren Akın’ı eriyerek okuyorsunuz
Leyla’yı o kadar güzel seviyor ki daha ilk karşılaşmalarından itibaren onu düşünmesi, onun için hareket etmesi, ne isterse onu yapacak olması onun için can verecek olması Leyla’nın deyimiyle gerçekten Akın için kurşun atılır, kurşun yenir Leyla’yı koruması saçının tek bir teline zarar gelse dünyayı yakıp kavuracak olması ( adam bizde de kalp var da acı bize acı evlilikleri esnasında ailelerin dahil olduğu her durumda önceliğin yine Leyla olması her şeye rağmen onu koruması, kol kanat germesi O kadar güzeldi ki… adam kaş göz gerisi söz arkadaşlar Ben onun Leyla’ya olan aşkına aşık oldum. Beni de böyle sevsinler lütfen
Akın’a olan aşkımı umarım anlamışsınızdır Akın’dan sonra diğer yan karakterlerimize geçmek istiyorum yoksa bu yorum bitmeyecek ama anlatmaya da doyamayacağım
Akın’dan sonra öncelikle Leyla’nın ailesinden başlayayım. Leyla’nın annesi ve babası kolay şeyler yaşamış bir aile değil. Özellikle ablasının vefatından sonra annesinin ve babasının Leyla’nın üstüne daha çok düşmesi, onun için daha da korumacı bir hal almaları bu evlilik sürecinde de kızlarını üzmemek için ellerinden geleni yapmaları çok güzeldi tabii ki kitapta bazı noktalarda yaşanan sıkıntılarda kurdukları diyaloglara ya söylemese miydiniz? cümlesini aklınızdan geçiriyorsunuz. Ama onların yaşadığı acıya baktığımızda Leyla için aldıkları o korumacı tavır çok anlaşılır oluyor. Ben Leyla’nın ailesini gerçekten çok sevdim. Özellikle de çok yapıcılar. Böyle yıkıcı aile değiller ve Akın ile Leyla’nın ilişkilerinde de yapıcı davranmaları çok güzeldi
Leyla’nın ailesinden sonra en yakın arkadaşı ve deli dolu, çılgın Merve’mize gelecek olursak gerçekten tam bir deli Okurken o kadar enerji doluyorum ki Merve ile dostlukları çok başka. Merve’nin o çılgın haliyle Leyla’nın daha durgun hali birbirlerini arkadaşlık konusunda o kadar güzel dengeliyor ki gerçekten öldüm gülmekten
Özellikle Merve’nin o yersiz gelen yükselmeleri, ettiği dualar, Akın’ı birlikte çekiştirdikleri sahneler daha sonrasında Akın’ın kuzeniyle olan diyalogları, sahneleri aşırı tatlıydı Merve’yi de çok sevdim. Onların Fatih ile olan ilişkilerini de gerçekten daha doya doya okumak ister miydim? İsterdim Bu çılgın kızın hayatında neler olacak gerçekten çok merak ediyorum
Daha sonrasında Akın’ın ailesine gelecek olursak annesi ve babası gerçekten Allah var çok iyi insanlar Annesi çok tatlı, babası da çok tatlı. Onlar da en az Leyla’nın ailesi kadar yapıcı insanlar. Ama Leyla’nın bir görümcesi var ki Allah düşman başına Aslında iki tane görümcesi var ama biri o kadar tatlı ki Akın’ın ablası Elif’i o kadar çok sevdim ki Çok tatlı bir kadındı. Yaşadıkları da gerçekten çok zor eşi tarafından yediği darbe, bebeğinin doğumunun ardından yalnız kalması Akın ile Leyla’nın arasını düzeltmek için yaptığı şeyler çok tatlıydı. Gerçekten o kadar tatlı bir görümce ki Elif benim bestim Alnından öpüyorum.
Ama görümce gönlümce görmeyeyim ömrümce dediğimiz Ezgi Allah’ım Gerçekten alıp duvardan duvara hırpalayasım geldi. Yaptıkları o kadar şımarık ki O kadar şımarık bir karakter ki beni sinirlendirdi. Abi senin arkanda Akın gibi bir abi, adam gibi adam bir baba, abla gibi bir abla, anne gibi bir anne var. Yengenin de aslanı kralı gelmiş sana ama onun takındığı tavırlar, alışveriş esnasında takındığı o yüksek yüksek hareketler beni o kadar sinirlendirdi ki Ezgi gerçekten görümcenin görümceliğinin görümcesi kustum görümceliğinden resmen.
Tabii kitabın akışında yapmaması gereken şeyler yaparak kendi hayatıyla ilgili bazı kötü şeylere sebep oldu. Hayatından ders çıkarması gereken biri ama kitabın sonunda ders çıkardığına da çok inanamadım açıkçası umarım akıllanır diyerek Ezgi’yi uğurladım Ama gerçekten Ezgi’yi hırpalamak istiyorsunuz, Ezgi’yi hırpalamaya hazır olun
Ezgi’den sonra ufacık da olsa Akın’ın eski sevgilisi Gözde’ye değinmem gerekirse Ankara’daki sahneleri çok yersizdi. Daha sonrasında mahalleye geri dönmesi, Leyla ile Akın evlenmişken huzursuzluk yaratmak için ortaya çıkması gerçekten gereksizdi. Ama bu noktada Akın da Leyla da evliliklerini çok güzel korudular Aileleri de Gözde’ye karşı sınırı çok net çizdi. O noktada Gözde’nin onların evliliğine darbe vuramaması gerçekten çok güzeldi. Gözde’den bahsetmişken Samet belasından bahsetmesem olmaz Onun yüzünden yaşananlar o isteme günü… gerçekten Samet’i alıp duvardan duvara çarpasınız geliyor! O kadar öfkeliyim ki Ama Allah’tan belasını çok güzel buldu çünkü Leyla’nın Akın gibi bir kocası var, daha da bir şey söylemiyorum Akın’ın yaptıklarını okuyunca alnından öpüyorsunuz zaten
Bu kadar karakterlerden bahsetmem yeter, geri kalan tüm karakterlerle okuyun tanışın Zaten çok da karakter kalmadı, benim çenem düştü hepsini anlattım Neyse kitabın akışına geliyorum
En başından itibaren Akın Akın Akın diye diye ölüyorsunuz Yine Akın diyorum ama gerçekten adama aşık olmamak, ondan etkilenmemek mümkün değil. En başından itibaren görücü usulü evliliğe adım atmalarıyla kitap başlıyor ki bu benim en sevdiğim troplardan biridir Ben zaten Hümeyra’nın kalemine aşık biri olarak kitabın akışının muazzam olacağını tahmin ediyordum, yine şaşırtmadı. Bu evliliğe adım atmaları, Akın’ın geçmişindeki Gözde faktörü bunun ilişkilerini nasıl etkileyecek sorusu tanışmaları, birbirlerini daha yakından tanımaları, aralarında hislerin oluşması
Akın’ın Ankara’ya gitmesi, orada yaşananlardan sonra aralarına giren kısa soğukluk ama sonra o soğukluğu kaldırıp atmaları Leyla’nın Samet yüzünden başına gelenler derken kitabın akışında kaybolup gidiyorsunuz
Ben vallahi billahi elimden bırakamadan okudum bitirdim. Elinizden bırakmanız imkânsız Akın zirvedeyken bu kitabı nasıl bırakacaksınız bilmiyorum Akış çok hareketliydi, çok güzeldi. Merve ile Leyla’nın dostluğu, isteme gecesinden sonra yaşananlar, Akın’ın evliliklerinde artık kimseyi gözünün görmemesi ve sadece Leyla’nın iyiliğini gözetmesi… Ben gerçekten yeniden aşık oldum
Kısacası canlarım eğer siz de mahalle kurgularını, görücü usulü evlilikleri, yıllardır seven erkek karakteri, bebek gibi seven erkek karakteri, adam gibi seven erkek karakteri güçlü kadın karakterleri, yaraları saran kadın karakterleri seviyorsanız Elzem Leyla Gecesi’ni kaçırmamanız lazım Bunları sevmiyorsanız bile gidin bu kitabı okuyun Bu kitaptan sonra seveceksiniz Ben ayılıp bayılarak okudum, yorumdan da anlıyorsunuz zaten Sizi de bu kitabı okumaya yolluyorum, uğurluyorum. Okumayın da zorbalayacağım benden söylemesi Şimdiden okuyacak herkese keyifli okumalar diliyorum 🩷
HümeyraElzem: Leyla Gecesi