Âh nefsim seni nic'eyleyeyim
2026 8. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2026 00:00
Aziz Mahmud Hüdayi kim diye merak ettiğimizde birçok biyografik yazı bulabiliriz ama romanlaştırılmış, duygu dolu bir şeyler okumak isterseniz bu kitap tek örnek. Evet! Hüdâyî hakkında tek roman olduğunu bizzat yazarı Fatih Duman beyefendiden dinledim. Kitabın ilgi çekici bir diğer yanı da nefsimizin konuşuyor olması, kendini anlatıyor. Nasıl azar, nasıl ölür... Hüdâyî üzerinden tanıtıyor kendini. Ve Kadı Mahmud Efendi'den Aziz Mahmud Hüdâyî'ye uzanan bir yolculuğa çıkarıyor bizi. Dünyadan el çekenin ayakları altına seriliyor dünya. Lakin nefsin gece gündüz secde ile burnunu sürten bir nefs sahibi, ayakları altındakine minnet eder mi, eğilip de şımartır mı hiç fırsat kollayan nefsini? Hocası Üftade hazretlerinin duasını alıyor "sultanlar atının önünde yürüsün" diyor Hüdâyî'ye. O nefsini kendine köle ediyor, kendi de Allah'a köle olunca denî dünyada sultanlara sultan oluyor. Padişahlar zamanında böyle aziz bir şahsiyetin yaşaması ve birbirlerine hürmetlerini eksik etmemeleri de çok mutlu etti beni. 14 yaşında tahta geçip 20 yaşında vefat etmesine rağmen Mahmud efendiyle olabildiğince hemhal olan ve gönlündeki Allah aşkının artmasıyla bize Sultan Ahmet camiiyi miras bırakan padişahımız Sultan 1. Ahmet mesela... Kitabın ilginç yanlarından biri de, elindeki kitabı okuyarak içindeki nefsi tanımaya çalışan kârînin de olay akışına dahil edimesi. Yazar senin vereceğin tepkileri de yazıyor, nasıl etkilendiğini de... Bir kitapta iki ayrı roman gibi. Kendini sorguya çektiriyor, "ben bu zamana kadar nefsimin her dediğini yaptım mı?" dedirtiyor. "Peki ya bundan sonra?" diye soruyor insan. "7 nefs mertebesinde ben neredeyim? "... Fatih DumanFatih Duman "her kitabı sadece bir kişi için yazdım, bir kişiye tesir etsin yeter" dese de bence okuyan herkesi etkileyecek bir eser olmuş. Kitap
Ene 'Sus Ey Nefsim'Fatih Duman · Nesil Yayınları · 20228,5bin okunma