Alice’in bu kez vardığı yer düşüncelerin ve fikirlerin dünyası
2026 28. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2026 11:04
Alice artık çocuk olmadığını hisseden, dünyayı ve kendini anlamaya çalışan bir genç kız. Kafasında sürekli aynı soru dönüp duruyor: İnsan nasıl yaşamalı? Bu sorunun peşinden giderken kendini yine bir tavşan deliğinde buluyor; ama bu kez vardığı yer masallar ülkesi değil, düşüncelerin ve fikirlerin dünyası. Kitapta filozoflar yalnızca isim olarak geçmiyor. Her biri Alice’in karşısına gerçek bir insan gibi çıkıyor; konuşuyor, tartışıyor, bazen onu zorluyor, bazen de düşünmeye mecbur bırakıyor. Sokrates’le başlayan ilk bölümlerde, onun kesin cevaplar vermekten çok insanı düşünmeye iten tavrı kitabın genel ruhunu da belirliyor aslında. Platon’un mağara alegorisi, insanların çoğu zaman gördüklerini gerçek sandığını; hakikatin ise bazen alışılmış düşüncelerin dışında olduğunu hissettiriyor. Aristoteles’te düzen, mantık ve ölçülülük öne çıkarken; Diyojen’in bölümlerinde toplumun dayattığı kurallara karşı sert bir özgürlük arayışı görülüyor. Epikür ise mutluluğun gösterişli şeylerde değil, sade ve huzurlu bir yaşamda saklı olduğunu anlatıyor. Marcus Aurelius’un stoacı yaklaşımı, insanın kontrol edemediği şeyler karşısında sakin kalabilmesini; Konfüçyüs saygı, denge ve ahlakı; Lao Tzu ise hayatı zorlamadan akışta kalabilmeyi anlatıyor. Buda ise acının kaynağı, arzular ve insanın iç huzuru öne çıkıyor. Modern düşünceye geçildiğinde kitabın tonu da değişmeye başlıyor. Machiavelli’nin gerçekçi ve sert yaklaşımı, iktidarın ahlakla her zaman aynı yerde durmadığını gösteriyor. Descartes’ın “şüphe” fikriyle birlikte düşüncenin merkezine akıl yerleşiyor. Spinoza doğa ve insan arasında kopmaz bir bağ kurarken, Kant insanın kendi aklıyla doğruyu bulabileceğini savunuyor. Hegel’de tarihin sürekli değişen bir süreç olduğu hissediliyor; Marx ise dünyayı yalnızca anlamanın değil, değiştirebilmenin de önemli olduğunu söylüyor. Nietzsche bölümlerinde, alışılmış değerleri sorgulayan ve insanı kendi anlamını yaratmaya çağıran düşünceler hissedilirken Freud ise insan zihninin karanlık taraflarını ortaya çıkararak, insanın bazen kendisini bile tam anlamıyla tanımadığını gösteriyor. Bölümler ilerledikçe yalnızca felsefe tarihi değil, insanlığın düşünme biçiminin nasıl değiştiği de görülüyor. Alice’in günlükleri ise anlatılanları özetleyen küçük duraklar gibi hissettiriyor. Kitap boyunca filozoflar büyük ve ulaşılmaz isimler olarak değil; hata yapan, sorgulayan, bazen çelişen insanlar olarak anlatılıyor. Bu da felsefeyi korkutucu olmaktan çıkarıyor. İnsan okurken kendi düşüncelerini de sorgulamaya başlıyor. Masalsı anlatımı, tarihsel yolculukları ve düşünsel derinliğiyle oldukça sürükleyici bir kitaptı. Özellikle farklı bakış açılarını görmeyi ve sorgulamayı seven, felsefeye giriş yapmak isteyen herkesin rahatlıkla okuyabileceği bir roman olmuş. İlgilisi herkese okumasını öneririm.
Alice Fikirler DiyarındaRoger-Pol Droit · Domingo Yayınları · 202625 okunma