Puan vermedi·408 syf.····Okunma: 08 Mayıs 2026 22:31 Osman Balcıgil’in Melek Terörist Fahişe, bizi 1970’lerin karanlık ve kaotik Türkiye’sine götüren; siyaset, mafya, medya ve yeraltı dünyasını iç içe geçiren sürükleyici bir dönem romanı.
Roman, Holly, Iris ve Lili adında tek bir kadının etrafında dönüyor gibi görünse de aslında dönemin toplumsal ve politik atmosferini anlatıyor. Kitap, ASALA saldırıları, yeraltı dünyası ve Matilt Manukyan gibi tarihsel figürleri de kurguya dahil ederek gerçek ile kurmacayı harmanlıyor ve soluksuz bir şekilde okuyoruz.
O dönem yaşananlar zaman zaman olayların önüne geçiyor; bu nedenle bazı bölümlerde roman değil de belgesel izliyormuş hissi oluşabiliyor. Yazarın eklediği notlarla olaylara ve döneme daha yakından tanıklık ediyoruz.
Osman Balcıgil’in dili her zamanki gibi sade ve akıcı yine gazeteci kimliğinin etkisini hissettiren bir roman olmuş.
Yine de Osman Balcıgil’in diğer kitaplarına kıyasla bu roman bana biraz farklı geldi. Yazarın özellikle biyografik eserlerini daha etkileyici buluyorum, gerçek yaşam hikayelerini anlatırken kurduğu derinlik ve duygusal bağı daha çok seviyorum. Bu kitapta kimsenin hayatı ile bağ kuramıyoruz, Matilt Manukyan’ın adı geçse de eser onun hayatını anlatmıyor, kişilerden çok dönemin olaylarına odaklanıyor.
Genel olarak keyifle okuduğum, temposu yüksek bir romandı. Osman Balcıgil’in kalemini seven ve yakın tarihin politik atmosferiyle harmanlanan sürükleyici romanlardan hoşlananlara tavsiye ederim.