Puan vermedi·112 syf.····Okunma: 02 Mayıs 2026 12:05 Cadılar, Ebeler ve Hemşireler, Barbara Ehrenreich ve Deirdre English tarafından yazılmış, hacmi küçük ama içeriği oldukça yoğun ve sarsıcı bir kitap.
Kitap, kadınların tarih boyunca üstlendiği şifacılık rolünü merkezine alıyor. Ebeler, bitkilerle tedavi eden kadınlar ve halk hekimliği yapan kişiler aslında bir dönemin en önemli sağlık kaynaklarıyken, zamanla nasıl “cadı” ilan edildiklerini çarpıcı bir şekilde anlatıyor. Bu süreç sadece bir inanç meselesi değil; aynı zamanda bilginin, gücün ve otoritenin kimde olacağıyla ilgili büyük bir dönüşümün parçası olarak ele alınıyor. Erkek egemen tıbbın yükselişiyle birlikte kadınların bilgi üretme ve uygulama alanından nasıl dışlandığını görmek insanı ister istemez düşündürüyor.
Kitabın en güçlü yanı, bunu oldukça net ve doğrudan bir anlatımla yapması. Akademik bir metin gibi ağır ilerlemiyor ama buna rağmen ciddi bir bilgi birikimi sunuyor. Okurken birçok noktada “bunu daha önce hiç böyle düşünmemiştim” hissi oluşuyor. Özellikle geçmişte yaşananların bugünle olan bağlantısını kurması, metni daha da etkileyici hale getiriyor.
Kısa olmasına rağmen altı çizilecek, üzerine düşünülecek çok fazla yer var. Bitirdiğinizde sadece yeni bilgiler öğrenmiş olmuyorsunuz; aynı zamanda sağlık, bilim ve tarih kavramlarına bakışınız da biraz değişiyor.
Benim için hem öğretici hem de farkındalık kazandıran bir okuma oldu. Az sayfayla bu kadar güçlü bir etki bırakabilen nadir kitaplardan biri diyebilirim.