Herkese Merhaba
Bugün sizlere Meral Aslan kaleminden Sentez kitabının yorumu ile geldim
Mayıs ayının sıradaki kitabı 2026 yılı basımlı 140 sayfalık bir kitap
•Sizi bilmem ama ben bu aralar durmayı ne kadar çok unuttuğumuzu daha iyi fark ediyorum. Modern hayat bize sürekli bir hız, sürekli bir koşturma dayatıyor. Peki, bu hızın içinde ruhumuzu, zihnimizi ve en önemlisi o kusursuz çalışan bedensel ritmimizi nerede bıraktık?
•Uzm. Biyolog Meral Aslan hocamız öyle bir denge kurmuş ki; bir yanda DNA dizilimlerini, melatonin hormonunu ve sirkadiyen ritmi bilimsel bir titizlikle anlatıyor; diğer yanda ise bu biyolojik kodların ardındaki o muazzam ilim ve hikmet kapısını aralıyor.
•Kitap, insanı parçalardan oluşan soğuk bir makine gibi görmeyi reddediyor. Ruh-zihin-beden üçlüsünün muazzam bir orkestra gibi nasıl beraber çalması gerektiğini anlatıyor.
•Sürekli yeni takviyeler, yeni ilaçlar peşinde koşarken aslında bizi yoran fazlalıkları bırakmanın şifasını unutmuşuz. Hücrelerimiz ne acele ediyor ne de geç kalıyor. Her şeyin bir saati var; karaciğerin mesaisi başka, beynin dinlenme saati başka. Biz bu saate savaş açtığımızda, bedenimiz o iç musikisini kaybediyor.
•Bilim ölçüyor, biçiyor; DNA'yı kodluyor. Ama İlim, o kodun neden orada olduğunu ve neye hizmet ettiğini fısıldıyor. Kitap diyor ki; Akıl gözüyle kalp gözü birleştiğinde hakikat görünür.
•İbn-i Sina’nın o meşhur sözünü hatırlatıyor yazar: "Kendini küçük bir cisim sanırsın, oysa en büyük âlem sende dürülmüştür." Bedene sahipsiz bir makine gibi davranmayı bırakıp, ona bir emanet gibi bakmaya başladığımızda şifa da kendiliğinden gelmeye başlıyor.
•Nasıl iyileşirim? demeden önce Sağlığımı nerede bıraktım? diye sormaya cesareti olanlar bu kitaba mutlaka şans vermeli.
•Bedenin sahipsiz olmadığını, her hücrenin vaktini ve haddini bildiğini okumak insana müthiş bir huzur veriyor.
Yazarımızın kalemine sağlık
Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum bırakabilirsiniz
Okumayı ihmal etmeyin
im t u b i s ʚĭɞ