Körü Körüne Bağlılığın Zehiri
2026 19. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2026 04:19
Bir insanın doğruluğuna körü körüne inandığı fikirler, onu geri dönülmez sonuçlara sürükleyebilir mi? Nicholas Blake'in Kanıt Sorunu isimli eseri bir okulda vuku bulan polisiye olayları ele almakta. Bu inceleme yazımda kitap içeriğine olabildiğince yüzeysel değineceğim (kitabın heyecanının kaçmaması için) ama yer yer spoiler bilgiler yer alabilir. Olay kurgusu çok güçlüydü. Katilin son ana kadar anlaşılamaması, karakter sayısının dengesi kurguyu başarılı kılan unsurlardan bazılarıydı. Bu öğeler eserin her aşamada heyecan, merak seviyemi iyi seviyede koruyabilmesini sağladı. Delillerin bulunması (katilin defteri gibi), deliller ışığındaki minik canlandırma deneyleri ve son kısımda katilin ortaya çıkarılması heyecan, gerilim, tutku, merak gibi duyguları zirvede yaşamamı sağladı. Hem ikinci bir cinayet hem de okulun en tepesindeki kişi olması nedeniyle müdürün ölümü eserde en çok şaşırdığım ve az önce bahsettiğim duyguları hissettiğim andı. Cinayet işlenmesine ek olarak Müdürün karısı ile okul öğretmenlerinden biri olan Michael Evans'ın yasak aşk yaşaması ise insan varlığının karanlık/kötü yönlerini gözler önüne sermekteydi. Romandaki karakter sayısı kurguyla dengeliydi. Eserde gündelik sade bir dil kullanılmıştı. Kanıt bulmadaki titiz yaklaşım ve kanıt bulmadaki yer yer zorluklar nedeniyle başlık seçimi yerinde olmuş. Bölümler ortalama 15-20 sayfa. Bu unsur okurun her bölümde kesintisiz, keyifli ve tam kararında bir okuma deneyimi sunmuştu. Kitap kapağında ormanı andıran ağaçlar yer almakta. Bununla birlikte kırmızı renk resimde hakim. Cinayetler yatılı okulun bahçe ve ormanlık kısmında işlendiği için bu seçimi mantıklı buldum. Cinayet, kan, öfke gibi öğeleri temsil etmesi sebebiyle resimdeki kırmızı temasını da akla uygun buldum. Kapakta herhangi bir sorun yoktu. Eser, sonuna kadar katilin anlaşılmamasında başarılıydı. Katilin bulunmasındaki psikolojik unsurlar ve katilin psikolojik özelliklerine yer verilmesi (katilin normalde dalga geçilen/ezilen birisi olması, sıkı bir biçimde fikirlerine bağlı olmasının ve bu fikirlerin kişiliğine yansıması) eseri bir üst seviyeye taşımıştı. Tüm bu sebepler nedeniyle eseri çok beğendim. Nicholas Blake'in Kanıt Sorunu adlı eseri; insanın sıkı sıkı bağlandığı düşünceler uğruna ne kadar ileri gidebileceğini gözler önüne seren güçlü bir polisiye roman. Kanıt Sorunu Nicholas Blake
Kanıt SorunuNicholas Blake · Ayrıksı Kitap · 20243 okunma