···Okunma: 10 Mayıs 2026 19:16 Lise yıllarımın son zamanlarında (2009 - 2010) akşam haberinde altyazılar artık standart hale gelmiş "Ergenekon-Balyoz davalarında ... dalga" şeklindeydi tek farklılık yapılan gözaltı operasyonları 'dalgasının' numarasıydı.
(O dönem unutmadığım diğer olay da -One Minute- e giden süreci başlatan Mavi Marmara gemisi saldırısıydı)
Evde denk geldiğim Posta gazetesinin ilk sayfa manşetinde birçok üst düzey rütbeli asker için "müebbet hapis.....bilmem kaç yıl ceza...." haberi vardı, suçları ise Ayasofya ve Sultan Ahmet camilerini bombalama planı, Deniz Müzesi bombalı eylem planı vs
O gün ne kadar küfür ettiğimi, hınç duyduğumu hatırlıyorum, o askerlere. (Medya ile vatandaş nasıl aldatılır ın örneği olmuştum)
2010 da Üniversiteye başladım hala bu davalar devam ediyordu. Birgün metrobüste küçük tartışma esnasında bir gencin "bizim genelkurmay başkanımız içeride yatıyor siz ne diyorsunuz...." şeklinde tepki vermişti. (Kastettiği İlker Başbuğ idi)
1. Sınıfta Atatürk İlke-İnkilapları dersini veren emekli asker Necati Ulunay Ucuzsatar hocamız da kendisine "sizi çağırmadılar mı ifadeye...." diyenleri, kendisine olan yaklaşımın değiştiğinden bahsederdi dersinde.
2019 yılında bu Ergenekon-Balyoz davaları meselesini daha iyi öğrenmem gerekiyor diye düşündüm çünkü birçok yerde geçiyor (içeri atılan asker ve sivil insanlar beraat ettiler) ve bilgisiz savunmak istemiyordum.
Erol Mütercimler'i daha üniversite yıllarımdan biliyordum, onunda bu dava da yargılandığını ve üzerine de "Büyük Kumpas Ergenekon" kitabını yazdığını görünce ilk olarak o kitabı inceledim. Kitap bittiğinde (evet tek kitap ve diğer tüm bilgi eksikliklerim ile, ön yargılarımla) mevcut iktidar ve uzun yıllar el ele yol yürüdükleri Gülen cemaatine kinim 1000 kat daha artmıştı.
Sene 2026 olmasına rağmen hala hem 1960 - '70 ve '80 li yılları hemde yakın dönemin benim çocukluk, gençlik dönemlerime denk gelen kısımlarını farklı yazarlardan okuyorum, inceliyorum. Artık benzer şeylere çok denk gelmeye de başladım farklı yazarlara (mağdurlara) rağmen ama yinede okuyorum bunun ise tek nedeni var; "bir gün bir an bile olsun ülkemize olan hainliklerini unutmak, hafife almak gafletine düşmemek, hainlere kinim azalmasın için..."
Kitaptan bahsedemedim, kitabın adı herşeyin özeti diyebiliriz. Bir dönemin kahraman askerlerini milletine düşman olarak gösterenlerin bunu nasıl ne için yaptığını anlatıyor sayın Ali Tükşen.