Puan vermedi·550 syf.··Beğendi
···Okunma: 08 Mayıs 2026 18:00 Haydar Ergülen’in Düz Yazı: 100 Yazı adlı eseri, kelimelerin sadece kağıda dökülmediği, adeta birer iç çekiş gibi ruhumuza dokunduğu o nadir kitaplardan biri.
Bazı kitaplar vardır, bittiğinde kapağını kapatıp rafa kaldırmak yetmez; sanki içindeki cümleler üzerimize sinmiş, tenimize dokunmuş gibi hissedersiniz.
Haydar Ergülen’in Düz Yazı: 100 Yazı eseri, tam olarak böyle bir deneyim sunuyor. Şairin düz yazıda da aslında şiir yazmaya devam ettiğini kanıtlayan bu 100 kısa metin, okurunu dünya telâşından çekip çıkarıp, kendi içindeki o sessiz, kuytu köşeye davet ediyor.
Ergülen, bu eserinde hüzne bir ev inşa ediyor. Ancak bu, karamsar bir karanlık değil; aksine, sonbahar güneşinin solgun ışığı gibi insanı ısıtan, tanıdık bir melankoli. Yazarın üslubu o kadar yumuşak ki, en ağır acıları bile birer kadife örtü gibi üzerinize seriyor. Kitabı okurken, yitirilen çocuklukların, gidilmeyen şehirlerin ve söylenmemiş sözlerin ağırlığını her satırda hissediyorsunuz.
İnsan bazen kendi sesinden bile gurbette hisseder kendini.
Bu cümle, kitabın temel direklerinden biri. Ergülen burada bize şunu hatırlatıyor: Gurbet sadece kilometrelerle ölçülen bir mesafe değildir. İnsan bazen en çok kendine yabancılaşır, en çok kendi içinde kaybolur. Bu yazı boyunca yazar, bizi o içsel gurbetten çıkarıp kelimelerin sıcaklığına geri döndürmeye çalışıyor.
Hüzün, kalbin nezaketidir.
Yazarın hüzne bakış açısı, onu bir zayıflık değil, bir asalet olarak konumlandırmasıdır. Bu metinler boyunca hüzün, incelikle işlenmiş bir dantel gibi karşımıza çıkıyor. Acının kaba saba halini değil, bizi insan kılan o zarif sızıyı okuyoruz.
Düz Yazı: 100 Yazı, sadece bir deneme kitabı değil, aynı zamanda bir teselli kitabı. Hayatın hızla aktığı, duyguların dijital ekranlar arasında kaybolduğu bir çağda, Ergülen bize durmayı ve hissetmeyi öğretiyor. Kitabı okurken bazen eski bir fotoğraf albümüne bakıyormuşsunuz, bazen de pencerenin önünde yağmuru izliyormuşsunuz gibi bir duyguya kapılıyorsunuz.
Eğer kalbiniz yorgunsa, kelimelerin iyileştirici gücüne inanıyorsanız ve hüznün o buruk ama asil tadını seviyorsanız, bu 100 yazı size çok iyi gelecek. Haydar Ergülen, şiir bitti denilen yerde düz yazıyla yeniden bir dünya kuruyor ve o dünyanın kapısını biz okurlara ardına kadar açıyor.
Bazı kitaplar okunmaz, onlarla birlikte yaşanır.
Bu eser, kütüphanenizin değil, ruhunuzun baş köşesinde durmayı hak ediyor.
Okuduğunuz her satırın ruhunuzda bir iz bırakması dileğiyle.