·416 syf.····Okunma: 12 Mayıs 2026 16:53 Emily Nagoski’nin bu kitabı, kadın cinselliğini toplumsal tabular üzerinden değil; biyoloji, psikoloji ve nörobilim üzerinden açıklayan oldukça kapsamlı bir çalışma. En önemli tarafı ise kadın bedenini “problem çözülmesi gereken bir şey” gibi değil, anlaşılması gereken doğal bir yapı olarak ele alması.
Bir kadının kendi bedenini tanıması için gerçekten önemli bir kitap. Çünkü yıllarca kadın bedeni, kadına bile “ayıp”, “saklanması gereken” ya da konuşulmaması gereken bir şey gibi öğretildi. Kadınlar kendi bedenlerine çoğu zaman suçluluk ve utanç duygusuyla yaklaşırken; erkek bedeninin görünürlüğü ve cinselliği çok daha normalleştirildi. Erkek çocuklarının bedenleriyle ilgili süreçlerin açık yaşanması, sünnetin toplumsal bir kutlama hâline gelmesi ya da erkek cinselliğinin rahatça konuşulabilmesi bunun bir yansıması.
Kadınlar ise çoğu zaman cinselliğin öznesi değil, yalnızca erkeğin deneyiminin bir parçası gibi konumlandırıldı. Bu yüzden kadın hazı, arzusu ve zevk alma hakkı geri plana itildi.
Bu yaşıma gelmiş biri olarak, bu kitapta anlatılan birçok şeyi aslında hiç bilmeden yetiştirildiğimi fark ettim. Çünkü bu konular bize hiçbir zaman doğal, konuşulabilir ya da öğrenilebilir şeyler gibi öğretilmedi. Aksine; ayıp, utanç verici ve konuşulmaması gereken meseleler hâline getirildi. Bu yüzden ne aile içinde ne de arkadaş ortamlarında rahatça konuşabildim.
Kadınların kendi bedenlerini bile yeterince tanımadan büyümesi, belki de bu baskının en görünmez tarafı. Eğitim sistemlerinde bu konuların yüzeysel geçilmesi ya da tamamen görmezden gelinmesi de bunun bir parçası.
Ve eminim benim gibi birçok kadın, bu kitapta yazan bilgilerin büyük kısmından habersiz yetiştirildi. Belki de en üzücü tarafı bu: İnsan kendi bedeniyle ilgili en temel şeyleri bile yıllar sonra, tesadüfen öğreniyor.
Belki de kadın cinselliğinden duyulan rahatsızlığın nedeni tam olarak burada yatıyor: Kendi bedenini tanıyan, ne istediğini bilen ve bunu dile getirebilen kadın; öğretilmiş sessizliği bozuyor. Çünkü kadınların kendi bedenlerini keşfetmesi, erkek merkezli cinsellik anlayışını da sorgulatıyor. Bazı erkekler için mesele ahlak değil; yeterli olamama korkusu olabilir. Ne istediğini bilen bir kadın, karşısındaki yetersizlikleri de görünür kılar.
Nagoski’nin en güçlü tarafı da burada ortaya çıkıyor: kadınların yaşadığı birçok kaygının bireysel bir “eksiklik” değil, yıllardır öğretilen baskılar ve tabularla ilişkili olduğunu bilimsel olarak açıklaması.
Kitabı okurken insan şunu fark ediyor:
Kadınların kendi bedenlerini öğrenmesi bile bazı toplumlarda hâlâ bir “tehdit” gibi algılanıyor.
Oysa bedenini tanımak bir ayrıcalık değil, en temel haklardan biri.