2026 38. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2026 11:27
Zülfü Livaneli'nin Ocak 1993'ten Ekim 2023'e kadarki siyasi içerikli köşe yazılarının derlendiği bir kitap. Yaklaşık 30 yıllık bir zaman... Bir sanatçı, romancı, yazar, siyasetçi ve fikir adamı olarak ülkeye dair siyaset okuması... 90'lar ülke tarihinin siyaseten en kritik olaylarının yaşandığı çok zor ve karanlık zamanlar. Bir de hayatımın gençlik zamanları olduğu için özellikle merak ettim, okumak istedim. İyi de oldu. Okurken hayatım da bir film şeridi gibi gözlerimin önünden geçti. Kitabın temel tezi şu: Türkiye'nin 1990'lardaki "yükselen değerleri", Siyasal İslam, Kürt hareketi ve bunlara tepki olarak gelişen Türk milliyetçiliği." 1970 ve 80'lerdeki "sağ-sol" kavgasının yerini bunlar aldı. Yazar bunu ilk olarak Eylül 1994'te söylüyor. Geçen zaman ve yaşananlar o tezi destekler mahiyette. Tarihi bilmeyen, iyi analiz edemeyen toplumlarda tarih tekerrür eder. Yazarın bazı konulardaki fikirlerine katılmasam da bir sanatçı sezgisi ve duyarlılığıyla olayları ve insanları iyi okuduğu çok konunun olduğunu söyleyebilirim. Ülkenin geçmişine, şimdisine ve geleceğine dair derli toplu okumalar yapmak isteyen, birazcık da siyasete meraklı olanlara gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.
Üç Kutuplu TürkiyeZülfü Livaneli · Livaneli Vakfı · 202670 okunma