Yaprak Fırtınası
2026 11. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2026 15:12
#okudumbitti - Yaprak Fırtınası Márquez’in yayımlanan ilk önemli eserlerinden biri olan Yaprak Fırtınası'nda yazar bizi Macondo kasabası ile tanıştırıyor. Yaprak Fırtınası metaforu, muz şirketinin gelişiyle Macondo'ya doluşan yabancıların yarattığı ekonomik ve kültürel değişimi ve ardından gelen yalnızlık ve çöküşü simgeliyor. Kitap, geçmişte yaşanan bir olaydan dolayı kasabanın nefret ettiği bir doktorun ölümünü ve onu gömmek isteyen yaşlı bir albayın vicdan mücadelesini anlatıyor. Kasaba halkı doktorun gömülmesini istemezken albay ise doktora yıllar önce verdiği sözü tutmaya çalışıyor. Kitap boyunca olaylar albay, kızı ve torununun iç monologlarıyla ilerliyor. Márquez'in doğrusal olmayan anlatımı bu kitapta da var. Olaylar, tek bir zaman diliminde—doktorun gömülmesi için geçirilen birkaç saat içinde—geçiyor. Ancak bu kadar dar bir zaman aralığı karakterlerin anlatımı ile olabildiğince esnetilmiş. Zaman kavrami takip edilmesi güç hale geliyor. Bu kitabin içerisinde altı adet hikaye var. Bakıldığında tümünün Yüzyıllık Yalnızlık'a uzanan bir yol olduğunu görebilirsiniz. Eğer Márquez'in dünyasına giriş yapmak istiyorsanız bu kitap ile başlayabilirsiniz. . . . . . #kitaphafızam #kitapönerisi #goodreads #gabrielgarcíamárquez
Yaprak FırtınasıGabriel Garcia Marquez · Yankı Yayınları · 19734,464 okunma