2026 8. kitabı
20. Yüzyılda geçen Halid Ziya`nın kendi yaşamından kesitler olduğu söylenen Ahmet Cemil`in yaşamla olan mücadelesini anlatıyor. Ahmet Cemil İstanbul'da mütevazı bir hayat yaşayan şiire aşık, şair ruhlu ve nazif kişiliğe sahip olan bir gençtir. Babasının vakitsiz ölümünden sonra yasını yaşayamadan evin tek erkek olmanın verdiği sorumlulukla ailesini geçindirmek için okulunu aksatarak iş hayatına atılır. Okul ve işi beraber idare etmenin hayatına yansıyan zorluklarına rağmen okulunu bitirir ve matbaada ki işine tam zamanlı odaklanır. Ahmet Cemil`in hayatı durgun bir göl iken fırtınaların nasıl taşkınlıklara sebep olduğunu duygularını hissederek görüyoruz. Hayatın her insana adil olmayıp altın tepside güller çiçekler sunmadığı aksine hınca hınç yere vurarak duygularını bir ateş kıvılcımı gibi yakıp kül ettiğini görüyoruz. Hayat düz bir çizginin aksine zigzag gibi inişli ve çıkışlı bir yapıda ilerler. İşte Ahmet Cemilin dram dolu hikayesi babasının ölümüyle başlar kardeşinin acı dolu ölümüyle alevlenir ve gönül sarhoşluğu yaşayarak sevdiği Lamia`nın başka biriyle evlilik kararı almasıyla son kalesi de kül olur. Herkesten ve herşeyden uzağa gitme kararı alarak hayatına yeni bir yön verme kararı alır bu noktada Ahmet Cemil. Hayat onun için bitmiştir artık hiçbir şeyden zevk almaz ve uzaklara giderek tüm hatıralarından uzaklaşmak ister tabii olarak. Hayat dediğin bir fahişenin ruhuna sahiptir senden birşeyler almadan vermez. bahar gelir hayatına çiçekler açar güneş gülümser yüzüne ta ki çiçekler solup ağaçlar yapraklarını dökene kadar.
Mai ve SiyahHalid Ziya Uşaklıgil · Kapra Yayıncılık · 202134,7bin okunma