2026 23. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2026 10:00
Melisa Kesmez’in Bazen Bahar'ı, aslında hepimizin bir dönem geçtiği o "eşikte bekleme" hallerini anlatan, okurken insanın omuzuna elini koyan bir kitap. Yazar bu kitapta büyük toplumsal olaylardan ziyade, odaların içine, çekmece içlerine, mutfak masalarına gizlenmiş o küçük sızıları anlatıyor. "Küçük" diyorum ama aslında bizi asıl yoran, büyüten o anlar bunlar. Kitaptaki karakterler genellikle bir şeylerin sonuna gelmiş ama yeni bir başlangıç yapacak gücü de henüz tam toplayamamış insanlar. Yani tam olarak o "bazen bahar" geliyormuş gibi olan ama aslında kışın ayazını hala ensesinde hissedenlerin hikayeleri. Kitapta mekanların ruhu çok baskın. Evler sadece dört duvar değil; onlar birer hafıza kutusu. Kesmez, eşyalar üzerinden kuruyor bağlarını. Ayrılıklar sadece bir insanın gitmesi değil, o insanın evdeki izinin silinmesi süreci olarak işleniyor. ​"Ev insanın kalesi derler ama bazen de en büyük hapishanesi olur. Duvarlar üstüne üstüne gelir de, dışarı çıkacak bir kapı bulamazsın." Umut Var mı? ​Kitabın adı zaten ipucunu veriyor: Bazen Bahar. Yani her zaman değil, sürekli bir güneş vaat etmiyor bize. Ama o "bazen" bile yetiyor devam etmeye. Kırıklıklardan yeni bir bütün inşa etmenin mümkün olduğunu hissettiriyor. ​"Hayat böyle işte; tam bitti dediğin yerden, hiç ummadığın bir anda çiçek açtırır. Belki kocaman bir bahçe değil ama saksıda bir sardunya kadar umut her zaman vardır."
Bazen BaharMelisa Kesmez · İletişim Yayınları · 20195,2bin okunma