Puan vermedi·320 syf.····Okunma: 14 Mayıs 2026 00:13 Yaşar Kemal'in şiir gibi anlatımına ben zaten ne söyleyebilirim ki...
Dörtlemenin ilk kitabinda; savaş, mübadele, göçler, savaşın, ölümlerin insanların hayatları boyunca zihinlerine kazınmış izlerini hep taşımaya devam ettiklerini okuyoruz.
Yine insanlığın ve umudun her ne yaşanırsa yaşansın devam ettiğine dair inancimiz yeşeriyor.
Tüm zorunlu göçlerin, insanları ne denli yersiz yurtsuz hissettirebileceğini, kalmak istenilen yerden zorunlu ayrılmanın derin ıstırap yarattığı ve gidilen yerde de esasında oraya ait olunmadığı ve kabul görülmediğini netlikle hissediyorsun.
Karakterlerin her birinin kendi yaşam öykülerinde yaşadıkları benzer acılara karşın birbirilerine tutunmalarının, her biri üzerindeki iyileştirici gücünün yansıması başka türlü yaşamanın da mümkün olduğunu hatırlatıyor.
İnsan her ne yaşarsa yaşasın, iyiliğe inancını ve yaşama dair umudunu korumalı, yaşamın karşına nerede, ne şartlarda kimi çıkaracağı belli değil ve kimi zaman ise önyargıların ile düşman bellediğin bir insanın senin hayatını dönüştüren bir dosta dönüşmesi de çok mümkün.