Herkese Merhaba
Bugün sizlere Dersim Özel kaleminden Yolun Sonundaki Kadınlar kitabının yorumu ile geldim
Mayıs ayının sıradaki kitabı 2026 yılı basımlı 448 sayfalık bir kitap
•Yazarı daha önce Sarı kitabıyla tanımış ve o sarsıcı üslubuna hayran kalmıştım; bu eserinde de kaleminin o kendine has ağırlığını her sayfada hissediyorsunuz. Bu kez karşımızdaki bir psikolojik polisiye. Bu alt tür benim için de yepyeni ve etkileyici bir deneyim oldu.
•Hikâyenin merkezinde cinayet büroda çalışan bir komiserimiz var ama bu bildiğiniz dedektif hikâyelerine hiç benzemiyor. Komiserimiz, memleketin kanayan yarası olan kadın cinayetlerine tanıklık etmekten o kadar yıpranmış ki, artık gerçeklikle bağı kopma noktasına gelmiş. Kitap bizi karakterin bilinç dışı katmanlarında gezdiriyor; rüyaları, ölen kadınların hayalleri ve katillerin silüetleri arasında bir tür zihinsel tur atıyoruz.
•Olay yerindeki o meşhur sarı şeritlerin ardındaki insan manzaraları ise kitabın en can yakıcı kısımları. Olay mahallindeki ölü sevici diye tabir edilen, acıma duygusundan yoksun duygusuz gözlemciler, ölen kadının ardından kesin bir şey yapmıştır önyargısıyla bakan o karanlık bakışlar beni benden aldı. Karakterin bu atmosferde geliştirdiği önce kaç, sonra sorgula felsefesi aslında ne kadar savunmasız kaldığının bir kanıtı gibi.
•Kitabın ruhuna bir Mobius Şeridi metaforu hakim; yani her şey sonsuz bir döngüden ibaret. "Zamanın ruhu çok kızgın" diyor yazar, kimsenin suçsuzluğuna inanmayan bir öfke bu. Karakterin tüm mağdurlardan öğrendiği o tek ders ise kulağa küpe cinsten; Kendi gerçeğine sıkı sıkı tutunma.
•Tam bu karmaşanın ortasında, komiserimiz yaşlı bir adamdan hayatını değiştirecek gizemli bir iş teklifi alıyor. Elinde sadece bir miktar para, bir fotoğraf ve beklemesi gereken bir yer var. İşte o andan itibaren olaylar öyle bir sarpa sarıyor ki, tek bir satırı bile atlamadan pür dikkat okumak zorunda kalıyorsunuz.
•Kitabın son sayfasıyla birlikte kendinizi tekrar ilk sayfada bulduğunuzda o döngünün içine hapsolacaksınız.
Yazarımızın kalemine sağlık
Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum bırakabilirsiniz
Okumayı ihmal etmeyin
im t u b i s ʚĭɞ