Puan vermedi·184 syf.··Beğendi
· Türk'ün Kıraathaneyle İmtihanı - Ümit Çelebican - Roman - Eylül 2025 - 184 Sayfa.
Ey kari! Ahmet Mithat Efendiyi nasıl bilirsiniz? Siz kendinizi yormayın, bu soruyu ben yanıtlayayım. Tanzimat döneminde her türde birçok ürünler vermiş bir yazarımızdır. O kadar üretkendir ki edebiyatçı dostları ona "yazı makinası" ünvanını yakıştırmışlardır. Ahmet Mithat Efendinin esas özelliği verdiği ürünlerle okuru eğitmek ve bilgi sahibi yapmaktır. Bunun tekniği de eserlerinde okura doğrudan hitap eder, konu ile ilgili açıklamalarda bulunur. Görevini tamamladığında karşınıza yine roman kahramanını çıkartır, başbaşa bırakır.
Ey kari! Yazarımız bu eserini meydana getirirken Ahmet Mithat Efendinin bu tekniğini kullanmış. Bu teknik romanın özel konumuna hani neredeyse cuk oturmuş. Oturmanın ötesinde tıpa tıp bir hal almış. Okur eseri güle oynaya okumanın yanı sıra kıraathane eğlentilerine de ortak olmakta, yeri geldiğinde yazarından bilgi istemektedir. Yazar da okurun bu isteklerini hoş görür, yanıtlar.
Ey kari, bu kadar bilgiden sonra asıl konumuza dönelim.
Yazar sağlam bir kurguyla yola çıkarken mekan seçimi, roman kahramanları, üslup ve konu sosyal yaşamımızın içinden çekilip alınmış.
Zeliş ve Mehmet büyük bir aşkla evlenirler. İkisi de mutludur. Mehmet gün boyu çalıştığı işinden doğruca evine gelir, Zeliş'ine yardım eder beraber tv izlerler. Bu birliktelik zaman geçtikçe örselenir, yerini suskunluk alır. Vakit geçirmek için kıraathaneye giden Mehmet Zeliş'in dayısı Rüstem'in de etkisiyle kıraathanenin gediklisi olur çıkar. Bir kız bir erkek çocuğu olmasına rağmen bir türlü bu tutkusundan vazgeçemez. Zeliş tüm sıkıntıları içine atar, bazı bazı dayısıyla paylaşır bu sıkıntılarını. Ve bir gün Mehmet hastalanır, yataklara düşer.
Yazarın kıraathane kültürü hakkında da bilgiler verdiği bu eseri okurken, tanzimat dönemi tekniğiyle günümüzü anlatıyor olması eseri samimi cana yakın kılar. Ben, günümüzde eşlerin proplemleri arasında da yer alan kıraathane alışkanlığının işlendiği bu eseri beğenerek, zevkle okudum.
Okur dostlarıma çekincesiz önerimdir.
#okurönerisi#önerikitap#okudumbitti#yeniroman#oku#