2026 51. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2026 02:55
Hangi branş olursa olsun, psikanalizin disiplinler içi değerlendirmelerde temel olduğunu, analizlere etken olması gerektiğini düşünürdüm. Şimdi daha dikkatli okuyarak Freud'un düşünce tarzıyla daha yakından tanıştığımda bu fikrimin geçerliliğini görmek beni sevindirdi. Freud'a göre insan davranışlarının büyük bir kısmı bilinçdışı alanda oluşuyor ve zihinde hiçbir şey sebepsiz meydana gelmiyor. 0-7 yaş arasının hayatımız üzerindeki etkisiyle ilgili araştırmalarda da Freud'un oluşturduğu bu temeli bence görebiliyoruz. Bununla beraber kişilik yapısını İd, ego ve süperego olarak bölümlendiriyor. Bu bölümlerdeki çatışmaların da insan davranışlarına etkisini açıklıyor. Freud bu davranışları bireyle de sınırlı tutmuyor ve uygarlığın insan üzerindeki etkisiyle toplumsal olarak da değerlendiriyor. Ayrıca, Freud sosyal ve siyasi hayatın temelinin de ekonomi ya da kudret değil, sadece zevk olduğunu savunuyor. Ben de aslında insanların odağının, farkında olmasalar bile haz ve mutluluk olduğunu düşünürdüm. Kitabın her cümlesi ayrı bir değerlendirme, her bölümü ayrı bir çalışma konusu. Bütün yorumlarımı buraya sığdırmam ne yazık ki mümkün değil. Ancak hem bireysel hem de toplumsal ilişkilerde sağlıklı birliktelikler kurmak, insan doğasını anlamak için okunması gereken temel bilgiler olduğunu düşünüyorum. İnsanları etiketleyerek kolaylıkla yargılamanın popüler olduğu bu dönemde, davranışların özünü görmek için bence insani bir ders kitabı. Artık tarih ve edebiyat okumalarımın bile daha nitelikli olacağına inanıyorum.
Freud ve PsikanalizJohn Forrester · Ayrıntı Kitabevi · 20250 okunma