·128 syf.····Okunma: 15 Mayıs 2026 16:36 Firuzan Çetin’in bu zarif eseri, aslında her birimize hayatın o sert ve rüzgarlı meydanında birer gelincik olma daveti çıkarıyor. Yazara göre dünyadan öylece geçip gitmek, sadece toprağa geçici ayak izleri bırakmaktan ibarettir. Oysa asıl mesele, o kuru adımları ruhun rengiyle boyayarak kalıcı hayat izlerine, yani yaşayan bir esere dönüştürebilmektir. Bu dönüşümün anahtarı ise gelinciğin o eşsiz doğasında gizlidir. Bir gelincik, uçsuz bucaksız bir tarlada en narin haliyle salınırken bile o çarpıcı kırmızısıyla "buradayım" diyebilir. Bizim de hayat karşısındaki hedefimiz tam olarak bu olmalıdır: Kendi özgün rengimizi, yani inançlarımızı, sevgimizi ve karakterimizi kuşanarak, hayatın tüm griliğine rağmen o kırmızıyı soldurmadan taşıyabilmek.
Burada bırakılan iz, kaba bir güçten ya da gösterişten beslenmez; aksine, bir gelinciğin yaprağı kadar yumuşak ve dokunuşu kadar naziktir. İnsan, ruhu ne kadar hassas ve kırılgan olursa olsun, bu zarafeti bir zayıflık değil, bir fark edilme gücü olarak kullanmalıdır. Hayatın sonuna gelindiğinde, geriye dönüp bakıldığında görülecek olan şey, sadece yaşanmış yıllar değil, o yılların içine nakşedilmiş nazik dokunuşlar ve parlayan renkler olmalıdır. Bu kitap bize, hayata anlam katmanın yolunun, rüzgarda eğilsek bile kendi kırmızımızdan vazgeçmemekten ve geçerken başkalarının kalbine o ince sızıyı, o güzel rengi bırakabilmekten geçtiğini samimiyetle fısıldıyor.