·432 syf.····Okunma: 15 Mayıs 2026 16:46 Alice Fikirler Diyarında; filozofları, düşünürleri ve bilim insanlarını ilgi çekici bir kurgu içerisinde buluşturan, yalın ve akıcı anlatımı ile merakla okunan, fikirlere dair özgün bir evren inşasıyla dikkat çeken, keyif aldığım bir kitap oldu.
Ana karakterimiz Alice; Lewis Carroll’ın Alice Harikalar Diyarında kitabındaki Alice gibi bir tavşan deliğine çekilir. Ancak kendini içinde bulduğu dünya Fikirler Diyarıdır. Eşlikçileri İtiraz Perisi, Kanguru ve iki fare; bu diyarı adım adım keşfetmesine, fikirleri anlamasına ve çağının ünlü düşünürleri ile sohbet etmesine eşlik eder. Öğrendiği bilgileri tartışıp özümsemesine, sorgulamasına ve “Hayat nasıl yaşanır?” sorusunun cevabını araştırmasına yardımcı olurlar.
MÖ 5. yüzyılda Atina’nın en bilge kişisi olarak tanımlanan Socrates ile bilgi üzerine tartışır. Socrates bilgeliğin, insanın kendi cehaletinin farkına varmasıyla başladığını savunur. Alice daha sonra Platon ile idealar dünyasını ziyaret eder. Fikirlerin eylemlerle bağlantısı nedir? Bu soru Alice’in zihnini uzun süre meşgul eder. Doğa bilimlerinin öncülerinden Aristoteles’ın; adalet, dostluk ve politika gibi konuları her yönüyle inceleyişini izler.
Antikçağ filozoflarından kinik filozof Diyojen; zorlayıcı durumlar yaratarak acı çekmenin önüne geçmeyi, insanın böylesi durumlara adapte olarak doğa ile uyum içinde yaşayabileceğini anlatır. Daha sonra Alice, sıkıntıları ortadan kaldırmak için bedenin ve ruhun yatışmasını öncelikli gören Epikür ile tanışır. Ancak bu tanışma, beraberinde yeni soruları getirir: Sadece ihtiyaçları gidermek mutlu olmak için yeterli midir?
Stoacılık ekolünden Marcus Aurelius ise ilkeler ışığında yaşamanın, sağduyulu davranmanın ve doğayla uyum içinde kalmanın önemini vurgular. Buradan İbranilerin dünyasına geçen Alice; kutsal kitaplardan doğan fikirlere, ilişki kurulabilmesi için önce ayrışmanın gerekli olduğu düşüncesine konuk olur. Hindistan’da ise insan hayatının dört amacına yönelik öğretileri öğrenir. Acının kaynağını sorgulayan ve çözümü için zihninin derinliklerine yönelen Buda ile tanışır.
Çin’de Konfüçyüs; düzenin gelişebilmesi ve uyuşmazlıkların giderilebilmesi için insanlar arası uyumun öneminden söz eder. Değişime uyum sağlamayı ve doğal akışa teslim olmayı savunan Lao Tzu ise Alice’i iyice şaşırtır.
Korkunç bir cinayete kurban giden kadın filozof ve matematikçi Hypatia ile İslam düşünürü İbn Sina da Alice’in karşılaştığı ve ondan izler bırakan isimler arasında yer alır.
Sorularına yeni sorular eklemeye devam eden Alice, zamanda hızla ilerleyen yolculuğunu sürdürür. Hiçbir şeyin sabit olmadığını ve varlığımızın değerli olduğunu söyleyen Montaigne, gözlemlediğimiz her şeyin bilincin varlığıyla ilişkili olduğunu ve özgür iradeyi savunan René Descartes, her seferinde etik olan davranışı seçmenin ve özgür iradenin sınırlarının sorgulandığı sohbetleriyle Baruch Spinoza; Alice’in düşünce dünyasını genişletmeye devam eder.
Bilimsel ve teknolojik gelişmenin, hatta lüksün bile bir erdem olduğuna inanan Voltaire ile medeniyetin insan ahlakını bozduğunu savunan Jean-Jacques Rousseau arasındaki karşıtlık dikkat çekicidir. Diyalektik kavramı üzerinde duran Georg Wilhelm Friedrich Hegel, fikirlerin toplumsal yaşam koşullarının zihnimizdeki yansımaları olduğunu savunan Karl Marx, anda yaşarken yaratımın önemini vurgulayan ve kesin yargılara karşı çıkan Friedrich Nietzsche, bastırılmış düşünceler ve içsel çatışmalar üzerinden zihinsel aktivitenin yalnızca bilince indirgenemeyeceğini söyleyen Sigmund Freud de Alice’in yolculuğunda karşısına çıkan isimler arasında yer alır.
Her bölümün sonunda yer alan Alice’in günlüğü ise; o filozofun düşüncelerine dair anladığı fikirleri, yorumlarını ve zihninde oluşan soru işaretlerini içermesi açısından ayrıca dikkat çekici. Felsefeyle tanışmak, temel düşünce akımlarına akıcı ve keyifli bir giriş yapmak için etkili bir kitap olduğunu düşünüyorum. Benim için hem öğretici hem de düşündürücü bir okuma oldu. Önerimdir.