!!! Önemli : Spoiler içerebilir. Yazdıklarım kendi şahsi düşüncelerimdir. Felsefe de sokrates ne kadar önemli bir insan olsa da ben Nietzsche gibi düşünüyorum, Nietzsche'nin Sokrates'i " yaşamı akılla dizginlemeye çalışan teorik insanın prototipi" ve trajik Yunan kültürünün çöküşünü başlatan bir " gerçekten kaçış" figürü olarak görmesini destekliyorum. Yazdıklarımla hem onu anlamaya hemde sorgulamaya çalıştım ve bir kez daha Nietzsche'ye hak verdim..
Platon'un yazdığı Sokrates'in Savunması kitabı hakkında açık konuşmak gerekirse çok ön yargılıydım. Kitabı bitirdiğimde Sokrates'e hem kızgındım hem de ona acıyordum. Bir insan nasıl ölümü bir yolculuk olarak görebilirdi ki ? Bir insan nasıl ölümden korkmazdı ki ? Sokrates kendi ölümünü bile bile o ölüme gitti, ideallerini ve kendi savunduğu felsefeyi bırakmadı. Bütün bunlar ise onu canından etti. Sokrates işte o mahkeme salonunda kendini çok iyi savunabilirdi, öğrencisi olan Platon'dan yardım alabilirdi fakat bunları yapmak yerine o kendi ölümünü kabullendi. Bana garip geldi bu şahsen, bir insan neden her şeyi çok iyi bilirken kendinden daha iyi birini arar ? Neden her şeyi biliyorken "Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir." Der ? Nasıl her şey aslında basit bir düğümken kocaman bir iplik yumağına dönüşebilir ? Kitabı kendi içimde çok eleştirdim. Sokrates çocukları ve gençleri yoldan çıkarmakla suçlanıyor yargıçlara göre, fakat Sokrates'in son sözleri "Gençlere ve çocuklara doğru yolu gösterin, yanlışlara sapmalarına izin vermeyin" oluyor. Bu cümle de bir savunma niteliği taşıyor fakat kimse bir şey söylemiyor, Sokrates çok şey bildiğini bilerek aslında hiçbir şey bilmiyormuş gibi davranıyor. Kitabın sonunda Sokrates oy çokluğuyla idam ediliyor, peki öğrencileri ? Bunu merak ederek kendim araştırdım, Sokrates baldıran adında bir zehir içerek ölüyor. Öğrencileri bu süreçte onu hapishaneden kaçırmaya çalışıyor, fakat Sokrates reddediyor. Devlete inanmayı ve onun adaletli olduğunu savunuyor. Sokrates öldükten sonra ise öğrencileri Atina'dan kaçarak Megara'ya sığınıyor. Sokrates'in kaçmayı reddetmesinin sebebi gerçekten adalete güvenmesi miydi sahi ? Çok ilginçtir ki bu bana öyle gelmiyor. Bana göre bir insan suçlu olmadığını biliyorsa verilen cezaya boyun eğmemeli. Sokrates her şeyi biliyordu fakat bilmemezlikten geliyordu. İşte bu yüzden kaybetti. Kendisi Atina'nın adaletli olmayacağını, mahkemede suçlu bulunacağını biliyordu bana göre. Tüm bunları göze aldı evet ama neden ? Bu soru kitap boyunca kafamda döndü durdu. Daha sonrasına hapisten kaçmak istememesini de öğrenince hepten zihnimi esir aldı bu soru ; Sokrates neden her şeyi göze alarak ve bilerek ölüme gitti ? Sokrates "Sadece bir iyi vardır bilgi; ve sadece bir kötü vardır, cehalet" demişken neden cehaletle savaşmayı seçmedi ? Neden bilgisini kullanmayıp bilmediğini bildidiğini söyledi ? Platon'un yazdığı bu kitap hem düşündürücü hemde tuaf bir şekilde ilgi çekici.