···Okunma: 15 Mayıs 2026 19:54 "Pişmanlık tövbedir." — Hz. Muhammed (s.a.v)
Pişmanlık; hepimizin hayatında sessizce duran, kaçmaya çalıştıkça bizi daha çok bulan bir duygu. Hangi mevkiden, hangi yaştan ya da hangi cinsiyetten olursak olalım; hayat sahnesinin bazı karelerinde yaptıklarımızdan ya da yapmadıklarımızdan dolayı bu duyguyla karşılaşıyoruz. “Keşke yapmasaydım.” ya da “Keşke yapsaydım.” dediğimiz anlar hepimizin hayatında var.Ancak bu kitap, pişmanlığı susturmak yerine onu anlamayı ve hâlâ bu dünyadayken bir fırsat olarak görmeyi öğretiyor. Ahiret gününde pişman olmaktan alıkoyacak ayetlere dikkat çekiyor, insanı düşünmeye ve kendiyle yüzleşmeye davet ediyor.İşte tam bu noktada Kur’an’daki pişmanlık psikolojisi devreye giriyor ve bize şunu hatırlatıyor:“Pişmanlık geçmişin yükü değil, geleceğin rehberidir.”
Kur’an’ın rehberliğiyle anlıyoruz ki dünyada yaşanan pişmanlık, insanı tüketen bir üzüntü olmak zorunda değil.Aksine; Hz. Âdem ve eşiyle başlayan o kadim duygu, bizi köklü bir değişime davet eden bir kapı. İnsanı dönüştüren, hatayı fark ettirip tövbeye ulaştıran bir süreç, doğru yönetildiğinde muazzam bir başlangıçtır.
Okurken neredeyse altını çizmediğim yer kalmadı.Tıpkı hayatımda yaşadığım pişmanlıklar gibi.Kitap; önce pişmanlık kavramının anlamını, beynimizde hangi bölümünde yer aldığını ve hangi durumlarda pişmanlık yaşadığımızı ele alıyor. İlerleyen bölümlerde ise daha da akıcı bir hâl alarak geçmiş peygamberlerin pişmanlık karşısındaki yaklaşımlarını, dualarıyla Allah’a nasıl daha çok yakınlaştıklarını anlatıyor. Ahiretteki ve dünyadaki pişmanlıklar; ayetler ve tefsirlerle desteklenmiş.En çok tekrar edilen ve içime işleyen nokta ise şuydu: Dünyadaki pişmanlıkların bir telafisi var; ama ahirette bunun telafisi mümkün olmayabilir. Bu düşünce resmen içime işledi.
Kitapta beni en çok etkileyen noktalardan biri de beynimizin pişmanlık hissi tam oluşmadan önce verdiği ilk uyarıların, Allah tarafından bize verilen bir hediye olarak verilmesiydi.
Eğer siz de ruhunuzu geçmişin ağırlığından kurtarıp, ayetlerin ve psikolojinin ışığında yeniden inşa etmek isterseniz, bu eserle mutlaka tanışmalısınız.
#timasnc #kurandapişmanlıkpsikolojisi
#okumatavsiyesi #bookstagram #timasyayingrubu