···Okunma: 06 Mayıs 2026 18:03 *“Bu hayatı anlayın
Anlamlandırın;
…
Usulca, usulünce
Bir çiçeğin kalbini hisseder gibi yaşayın,
çok yaşayın.”
Merhabalar, İclal Bir Muamma şiir kitabı incelemesi ile geldim.
“Biz okumaya, biz meselemizi konuşmaya, biz yaşamaya mecburuz.” der Dinçer EŞİTGİN.
Şiir bu anlamda bakış açısını güzelleştirir. Okuyana açtığı kapı, derdimize derdi sevecek bir derinlik kazandırır. Şiir akılla okunmaz; “Okuyan için bir arayıştır. Yazan için anlatamadığı dünyayı anlatabilir ve anlaşılır kılar. Şiir belli bir maksada ve Maksuda yönelik yazılır ve okunur.“(Hüseyin AKIN)
Kendine has üslubu ile Şair Ahmet Serdar OĞUZ, seçilmiş kelimelerle derlediği kitabında, dileyene açılacak imgelerin olduğu şiirlerini şiirseverlerle buluşturmuş.
“İclal Bir Muamma” kitaplığıma hediye olarak eklendi. İlk okuduğumda yarım bıraktım; şiirler bana sonradan açıldı. Her okuduğumda yeni bir anlam bütünlüğü ile karşılaştım. Şairimizin şiirlerinde yer yer Cahit ZARİFOĞLU’nun şiirlerini hatırlatan bir atmosfer hissettim.
“Duruşu çizgiye benzetilen kalemler vardır. Eğimi vardır, eğri değildir. Kıvrımları vardır fakat kıvırgan değildir. Burada bir tenakuz yoktur. Bu duruşu onu iyi bir şair ve iyi bir sanatçı yapan en önemli unsurlardan birisidir.” (Ragıp KARCI)
İçsel yolculuğa hazır olan okurlar için, sancısını kâğıda sığdıramayan yazarımızın çizgiye benzettiğim kalemiyle tanışmanızı öneririm.
Kitapta sevdiğim birkaç dizeyi daha sizlerle paylaşarak yorumumu bitirmek istiyorum:
*“Hakkına girdiğim her günün ertesi,
yeniden başlamak isterdim hayata.”
*“Şükür; yaratılışın, yaratılanda,
Yaradan’a olan hayranlığındır.”
Şiir sevgisi bambaşka bir dünya ve Zarifoğlu’nun deyimiyle herkes her şiiri anlamasın zaten…
Şiirle kalın…