Puan vermedi·128 syf.····Okunma: 18 Mayıs 2026 10:36 Kitabımı imzalarken "Her pencerenin ardında bir hikaye saklıdır" demişti sevgili Tuba. Okura, Bakılmayan Pencere'den seslenirken kıyıda köşede kalan, yersiz yurtsuz hayatlara fener tutacağını vaat ediyor gibiydi. Kitabın ismini ilk kez gördüğümde bende uyandırdığı merak ve iştahın sonuna kadar karşılık bulduğunu söylemeliyim. Tuba Karatop, üzerine düşünülmüş ve titizlikle çalışılmış bir ilk eser armağan etmiş Türk Edebiyatı'na. Ele aldığı konuların çeşitliliği bir yana, başarılı kurgu dünyası ve öykülerini oturttuğu omurganın sağlamlığıyla daha ilk öyküsünden itibaren dikkat çekmeyi başarıyor. Kurgularında, merkeze taşıdığı sorunsalın etrafında ustaca manevralar yaparken diğer yandan zengin hayal gücüne ve kalemine hayran bıraktırıyor. Fakat yazarın öykülerinde okuru en çok etkileyen şey, bence samimiyet. Baştan sona yapmacıklıktan uzak üslubunu korurken, bizi onun dünyasında soluklanacağımız özel bir sofraya buyur ediyor. Hayatın gerçek pencerelerinden ödünç aldığı manzaralar bir de dil işçiliğiyle birleştiğinde ortaya okurken lezzet aldığınız harika öyküler ortaya çıkmış.
Yazarın doğayla kurduğu münasebetin izlerini taşıyan öykülerin ilki İğde Ağacı'ysa da, bu aşinalığın tek bir öyküye has olmadığını görüyoruz. Tuba Karatop, doğayla ve insanla sıkı bir bağ kurduğunu ispat eden öykülerin yanısıra insanoğlunun varoluşsal meselelerini de edebiyat sahasına taşımış. Yalnızlığın bir ekmek parçasına yüklenişini, korkunun kırılan bir buz parçasında çatırdayışını, bir annenin sahiplenme duygusunun herbaryumun içinde çocuğuna nefes aldırmayışını, bir gün annelerimize dönüşüyor olduğumuz gerçeğini ve daha nicesini, canlı sahneler ve diyaloglar eşliğinde Tuba Karatop'un kendine has penceresinden izliyoruz. Yazarın, insana dair en derin yaraları bize soğukkanlılıkla aktardığı üslubuna zaman zaman ironi de eklenince bir çok duyguyu bir arada yaşadığınız sıradışı bir edebiyat şölenine dönüşüyor okuma serüveni.
Tuba Karatop, Bakılmayan Pencere'sinde bize küçük şeyleri derinleştiren zarif bir bakışın talimini yaptırıyor, ustanın izinde. İçtenlikle bütün edebiyatseverlere bu kıymetli kitabı tavsiye ederim. Yolu açık, okuru bol olsun inşallah
#şuleyayınları
#öykü