2026 39. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2026 00:00
Bir insanın gerçekten özgür olup olmadığını ne belirler? Yasalar mı, toplum mu, yoksa kendi vicdanı mı? Sivil İtaatsizlik tam da bu soruların merkezinde duran, yıllar önce yazılmasına rağmen bugün bile gücünü kaybetmeyen bir metin. Thoreau’nun düşünceleri yalnızca politik bir eleştiri değil; aynı zamanda bireyin kendi ahlaki duruşunu sorgulamasına neden olan bir çağrı niteliğinde. Kitabı okurken en etkileyici şeylerden biri, yazarın doğru ile itaat kavramlarını birbirinden ayırış biçimiydi. Çünkü bazen düzenin bir parçası olmak, sessizce yanlışın devam etmesine izin vermek anlamına geliyor. Thoreau ise insanın çoğunluğa değil, önce kendi vicdanına karşı sorumlu olduğunu savunuyor. Bu yönüyle kitap, yalnızca okunup geçilecek bir eser değil; satır aralarında sürekli düşündüren bir yüzleşme. Dili oldukça sade olmasına rağmen içerdiği fikirler ağır ve yoğun. Bazı cümleler öyle güçlü ki, kitabı bırakıp birkaç dakika düşünmek istiyorsunuz. Özellikle bireyin sistem karşısındaki yalnızlığı ve buna rağmen kendi doğrularını savunabilme cesareti, kitabın en çarpıcı taraflarından biriydi benim için.
Sivil İtaatsizlikHenry David Thoreau · İthaki Yayınları · 20192,891 okunma