2026 7. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2026 23:51
Bir Rüyanın İzinde benim için bu yıl okuduğum en etkileyici ve en verimli eserlerden biri oldu.Kitapta, Kur’an-ı Kerim’in “Ahsenü’l Kasas” olarak adlandırılan Yusuf Suresi çok derin ve etkileyici bir şekilde ele alınmış.Hocamız, tefsiri yaparken ayetleri yalnızca yüzeysel anlamlarıyla açıklamakla kalmıyor;kelime kelime ilerleyerek hem akademik açıdan anlamlarını hem de tasavvufi derinliklerini anlatıyor. Kitabın en dikkat çekici kısımlarından biri,surenin tefsirine geçmeden önce yapılan giriş bölümüydü. Burada Musa Aleyhisselam’ın Kur’an-ı Kerim’de anlatılan hayatıyla Yusuf Aleyhisselam’ın hayatı karşılaştırılıyor;aralarındaki benzerlikler,zıtlıklar ve farklı yönler ele alınıyor.Daha önce Kur’an-ı Kerim’de bu bağlantıları hiç bu şekilde düşünmemiştim.Kur’an’ın bu benzerlikler ve zıtlıklar üzerinden vermek istediği mesajları daha iyi anladım.Bu bölüm benim için oldukça etkileyiciydi. Kitabı okurken Kur’an-ı Kerim’deki her kelimenin ne kadar derin anlamlar taşıdığını yeniden fark ettim.Elbette Kur’an’daki kelimelerin büyük hikmetler içerdiğini biliyordum;fakat bu okuma sayesinde bunu daha iyi idrak ettim.Çünkü eserde sadece ayetlerin genel manaları değil, kelimelerin incelikleri de anlatılıyor. Bu da insanın ayetlere bakışını değiştiriyor.Ve eser sadece bir tefsir değil; tefekkür yolculuğu gibi. Bu eser, kıssalara yaklaşımımı da farklılaştırdı.Daha önce kıssaları çoğu zaman düz bir anlatım gibi okurken,artık bize vermek istediği mesajları ve hayatımıza bakan taraflarını düşünmeye başladım. Dolu dolu ve çok verimli bir okumaydı benim için.Kitap hakkında ne söylesem eksik kalır.Henüz surenin tefsiri tamamlanmış değil; bu yüzden ikinci kitabı sabırsızlıkla bekliyorum.Naçizane tavsiyemdir. Necmettin Salih Ekiz Bir Rüyanın İzinde
Bir Rüyanın İzindeNecmettin Salih Ekiz · Ketebe Yayınları · 202646 okunma
1 +1'leme