Puan vermedi·120 syf.··Beğendi
· Mumlar Sonuna Kadar Yanar
#mumlarsonunakadaryanar ;
İlk kez 1942 yılında yayımlanan lakin asıl yazarı #sandormarai öldükten sonra (1989 yılında yazar intihar eder) keşfedilen ve sonrasında birçok dile çevrilen Modern Klasiklerimizden...
Dostluk, kıskançlık, ihanet ve insan doğası üzerine uzun süre unutulmayacak bir meditasyon...
On yaşında iki erkek çocuk arasında başlayan dostluk. Herkes tarafından kabul edilen bir arkadaşlık. Her anı birlikte geçirilen güzel yıllar. İkisinin de askeri unvanları ile ülkeleri için çalışmaya devam etmeleri. Ama bir gün gelir; Konrad, aniden işini ve ülkesineli bırakarak, hiç bir mesaj bırakmadan ortadan kaybolur.
Bu kaçıştan çok etkilenen Henrik, neden? Niçin? sorularının cevabını kendi içinde kendisi ile konuşarak bulur.
Çünkü arkadaşı o sabah çıktıkları avda, geyik yerine kendisine nişan aldığını hisseder. Bunun nedenini o an sorgulamaz. Taaki arkadaşı habervermeden kaçana kadar. İlk kez giitiği odasında ondan bir iz ararken karısı Kristina nın çıkagelmesi sis perdesini aralar.
Böyle anlatınca çok basit bir dostluk, aldatma, ihanet gibi görünsede yazar öyle iyi anlatmış ki başından geçenleri etkilenmemek imkansız. Kırk bir yıl sonra birden bire Kontrad tan gelen bir mektup ile iki dost kendi aralarında hesaplaşacaklardır. Bu buluşma da mumlar Sonuna kadar yanana değin konuşurlar. Aslında hep Henrik anlattı desek daha doğru olur. Konrad daha çok sessiz kalmayı seçer. Kristina nın ise Henrik ile kalmayı mı? Yoksa Konrad ile gitmeyi mi? Seçtiği günlüğü ile birlikte kül olur.
Lakin bunun cevabını susarak Konrad verdi bence.
Yazardan okuduğum ilk kitaptı ve ben çok beğenerek okudum. Şimdi diğer kitaplarını da temin edeceğim. Bazı okurlara felsefi yönü,uzun anlatımlar ağır gelebilir ama yinede okumaya değer
#modernklasikler #yapıkrediyayınları okudumbitti