2026 47. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2026 11:31
Ah Endülüs gerçekten ismine çok yakışan bir kitap olmuş. Çünkü okudukça insanın içinden sürekli bir “ah” çekesi geliyor. Ne için üzüleceğini şaşırıyor insan; yaklaşık 8 asır sürmüş bir medeniyetin yok oluşuna mı, insanların uğradığı zulümlere ve soykırıma mı, yok olan kültüre mi, ilme mi, yoksa insanlığın kendi elleriyle kendini tüketmesine mi… Kitap boyunca insan bir yerde ecdadıyla gurur duyarken bir yerde de anlık olarak “bunu nasıl yapabildiler?” diye düşünmeden edemiyor.Çünkü hatalar değişmiyor, sadece zaman değişiyor. Şu da var ki mükemmel insan yoktur ve er geç her şey bir şekilde son bulacaktır. Kitap böyle karmaşık duygular da yaşatıyor insana. :( Kitabı okurken sadece tarih okumuyorsunuz aslında. Bir medeniyetin yükselişini, zirveye çıkışını ve sonra iç çekişmeler, bölünmeler ve yanlış kararlarla nasıl çöktüğünü görüyorsunuz. Bu yüzden kitap geçmişten çok bugüne de dokunuyor. Okurken sürekli günümüzle bağlantı kurdum. Özellikle birlik bozulduğunda, insanların kendi çıkarlarını her şeyin önüne koyduğunda nelerin kaybedilebileceğini çok çarpıcı hissettiriyor. Kitapta duygusal ve eleştirel bir ton da var. Bu durum bazı yerlerde anlatımı daha etkileyici yapmış. Sadece kuru bilgi vermekten ziyade bir bilinç oluşturmak istenmiş.Ama yer yer aynı düşüncelerin tekrar edildiği bölümler de vardı. Yine de kitabın verdiği duygu bunu çok gölgelemiyor. Yazarın dili de ayrıca çok akıcıydı. Ağır akademik bir tarih kitabı gibi değil; daha samimi, bilinç oluşturmak isteyen bir anlatımı var. O yüzden tarihe çok hâkim olmayan insanların bile rahatlıkla okuyabileceği bir eser olmuş. Hatta bence Endülüs hakkında temel anlamda bilinmesi gereken birçok şeyi tek kitapta toparlayan güzel bir başlangıç kitabı niteliğinde. Hem bilgi veriyor hem de insanda duygu bırakıyor. Ben kitabı gerçekten çok beğendim. Çünkü sadece olay anlatmıyor; insana hüzün, öfke, hayranlık ve sorgulama duygusunu aynı anda yaşatıyor. Endülüs’ün sadece kaybedilmiş bir toprak değil; kaybedilmiş bir kültür, birlikte yaşama anlayışı ve medeniyet. Kitap bittikten sonra da insanın içinde bir burukluk kalıyor. Çünkü anlatılan şey sadece geçmişte yaşanmış bir medeniyetin çöküşü gibi değil; bugün için de ciddi dersler barındırıyor.
Ah Endülüsİhsan Süreyya Sırma · Beyan Yayınları · 2020359 okunma