Motivasyonel Görüşme benim için sadece bir terapi tekniğini anlatan akademik bir kitap olmadı; insanı gerçekten dinlemenin ne demek olduğunu yeniden düşündüren bir eser oldu. Özellikle günümüzde insanların sürekli yargılandığı, hızlıca etiketlendiği ve “değişmen lazım” baskısıyla karşı karşıya kaldığı bir dönemde kitabın yaklaşımı bana çok insani geldi. Çünkü burada değişim zorla değil, kişinin kendi iç sesini fark etmesiyle başlıyor.
Kitabı okurken en çok dikkatimi çeken şey, insanların çoğu zaman nasihat eksikliğinden değil, anlaşılmama duygusundan yorulduğunu fark etmem oldu. Günümüzde sosyal medyada herkes birbirine çözüm sunuyor ama kimse gerçekten dinlemiyor gibi geliyor. Bu kitap ise tam tersini savunuyor: Bir insan değişime hazır değilse ona baskı yapmak yerine onunla birlikte yürümek gerekiyor. Bence bu yaklaşım sadece terapi odasında değil; arkadaşlıkta, aile ilişkilerinde, hatta günlük konuşmalarda bile çok değerli.
Özellikle sosyal hizmet alanıyla bağlantı kurduğumda kitap bana daha da anlamlı geldi. Çünkü bir bireyin yaşadığı direnci “inat” olarak görmek yerine, onun korkularını, kararsızlıklarını ve yaşam deneyimlerini anlamaya çalışıyor. Bu yönüyle bana göre oldukça empatik bir bakış açısı sunuyor. İnsanların değişime karşı bazen savunmaya geçmesinin altında çoğu zaman kırılmışlık, güvensizlik ya da anlaşılmama hissi olduğunu düşündürdü bana.
Çünkü bazen bir insana doğru cevabı vermekten daha önemli olan şey, onun kendi cevabını bulmasına alan açmak oluyor.
Günümüz dünyasında insanlar sürekli hız içinde yaşıyor; herkes bir şeylere yetişmeye çalışırken ruhsal olarak tükenmiş hissedebiliyor. Bu nedenle kitabın “değişim baskıyla değil, anlayışla olur” düşüncesi bana oldukça güncel ve gerçekçi geldi. Ben okurken sadece bir mesleki kaynak okumadım, aynı zamanda iletişim biçimimi de sorguladım. Birine yardım etmekle onu yönetmeye çalışmak arasındaki farkı daha net gördüm.
Genel olarak baktığımda Motivasyonel Görüşme bana insan ilişkilerinde sabrın, empati kurmanın ve gerçekten dinlemenin ne kadar güçlü olduğunu hissettiren bir kitap oldu. Özellikle psikoloji, sosyal hizmet, danışmanlık ya da insan ilişkileriyle ilgilenen herkesin kendinden bir şey bulabileceğini düşünüyorum.
Motivasyonel Görüşme TekniğiKültegin Ögel