2026 24. kitabı
Kitabın adı aslında bir soru değil, bir çağ teşhisidir: Güzel dünya nerededir? Bu soru, bireysel mutsuzluğun ötesinde, modern insanın içinde yaşadığı tarihsel kırılmayı gösterir. Karakterler aşk arar, bağ kurmak ister, cinsellik yaşar, konuşur, yazışır; ama bütün bunların üzerinde sürekli bir geleceksizlik duygusu vardır. Bu gelecek kaybı yalnızca kişisel değildir. İklim krizi, ekonomik eşitsizlik, güvencesiz emek, kültür endüstrisi, dijital yalnızlık ve politik çaresizlik, romanın arka planında sürekli hissedilir. Karakterlerin kişisel ilişkilerindeki kırılganlık, aslında dünyanın kırılganlığıyla paraleldir. Geç kapitalist toplumda insan yalnızca işinde değil, duygularında da güvencesizleşmiştir. Romanın en güçlü damarlarından biri sınıf farkıdır. Alice ile Felix ilişkisi bu açıdan önemlidir. Alice kültürel sermayesi yüksek, tanınmış, ekonomik olarak daha ayrıcalıklı bir yazardır; Felix ise depo işçisidir. Bu karşılaşma, yalnızca iki kişinin flörtü değildir; iki farklı sınıfsal dünyanın karşılaşmasıdır. Felix’in dünyası daha doğrudan, bedensel ve emek merkezlidir. Alice’in dünyası ise kültürel üretim, edebiyat, ün ve entelektüel tartışmalarla örülüdür. Fakat Rooney bu ayrımı basit bir “zengin-yoksul” karşıtlığına indirgemez. Tam tersine, sınıfın insan ilişkilerinde nasıl utangaçlık, savunma, arzu, öfke ve mesafe ürettiğini gösterir. Felix, Alice’in dünyasına hem çekilir hem de o dünyanın yapaylığını sezer. Alice ise Felix’te daha “gerçek” bir hayat imgesi bulur; fakat bu bakışın içinde de sınıfsal bir romantizasyon riski vardır. Ayrıcalıklı biri, daha az ayrıcalıklı birini gerçekten sevebilir mi; yoksa onu kendi varoluş krizinin ilacı hâline mi getirir? Karakterler yazarken çok derindir; yüz yüze geldiklerinde ise çoğu zaman sakar, kırılgan, suskun veya savunmadadır. Bu, çağımızın temel iletişim sorunudur: Düşüncelerimiz derinleşirken temaslarımız sığlaşabiliyor. Dijital çağ, insanlara sürekli iletişim imkânı verir; fakat bu iletişim her zaman gerçek yakınlığa dönüşmez. Rooney’nin karakterleri birbirlerini analiz eder, yorumlar, arzular, eleştirir; ama yine de birbirlerine ulaşmakta zorlanırlar. Rooney’nin romanlarında cinsellik yalnızca erotik bir unsur değildir; sınıfın, gücün, kırılganlığın ve iletişimsizliğin açığa çıktığı bir alandır. Karakterler cinsellik yoluyla birbirlerine yaklaşır; ama aynı zamanda orada kendi utançlarıyla, korkularıyla ve güç ilişkileriyle yüzleşirler. “Güzel Dünya, Neredesin?”, çağdaş bireyin aşk, arkadaşlık, emek, sınıf ve anlam arayışı üzerinden yazılmış sosyolojik bir romanıdır. Rooney, büyük politik meseleleri doğrudan sloganlaştırmadan, onları gündelik hayatın içine yerleştirir. Bir mesaj atamamak, birine dokunamamak, bir işi sevmemek, bir arkadaşla uzaklaşmak, bir sevgilinin yanında kendini küçük hissetmek; romanda bütün bunlar toplumsal yapıyla bağlantılıdır.
Güzel Dünya Neredesin?Sally Rooney · Can Yayınları · 20222,623 okunma