2026 16. kitabı
Merha kıymetli okurlar, bu kitabı okurken Zülkarneyn kıssasına dair bildiklerimin ötesinde çok daha derin anlamlar olduğunu fark ettim. En çok da Allah’ın verdiği imkânları doğru kullanmanın ne kadar kıymetli olduğu mesajı beni etkiledi.” Zülkarneyn’in sadece güçlü bir hükümdar değil, aynı zamanda adaletli ve mütevazı bir kul olduğunu daha iyi anladım. Gelelim kitabın ne anlattığına; Kur’an-ı Kerim’de adı geçen Zülkarneyn’in kim olduğu sorusuna farklı açılardan yaklaşan oldukça dikkat çekici bir çalışma. Yazarın sadece klasik kaynaklarla yetinmeyip tarih, arkeoloji ve kur’an ayetleri üzerinden kapsamlı bir araştırma yaptığı anlaşılıyor. Zülkarneyn’in Büyük İskender mi, Pers hükümdarı Kiros mu olduğu meselesi, Kur’an kıssalarına daha derin bir bakış kazandırmış. Özellikle Zülkarneyn’in sahip olduğu gücü kendi menfaati için değil, insanlara fayda sağlamak ve yeryüzünde düzen kurmak için kullanması çok etkileyiciydi. Ye’cüc ve Me’cüc’e karşı yapılan set, sadece fiziksel bir engeli değil; ilim, emek ve adaletle kurulan bir medeniyetin sembolünü temsil ediyor gibiydi. Tefsir, tarih ve arkeolojinin bir araya gelmesi eseri daha da ilgi çekici hale getirmiş. Akademik bir çalışma olsa da anlatımı akıcı. Özellikle Kur’an kıssalarının tarihsel arka planını öğrenmeyi sevenler için oldukça ufuk açıcı bir kitap.
ZülkarneynBülent Şahin Erdeğer · Timaş Yayınları · 202613 okunma