Puan vermedi·304 syf.··Beğendi
···Okunma: 19 Mayıs 2026 10:50 Uzun Harmanlar'da Bir Davetsiz Misafir, yalnızca bir hikâye anlatmıyor; insanı kendi iç dünyasının karanlık ve sessiz koridorlarında dolaştırıyor. Musa’nın arafta geçen anıları üzerinden yaşamı, ölümü, insanın varoluş nedenini ve kendisiyle kurduğu ilişkiyi sorgulatıyor. Kitap boyunca insanın aklına aynı sorular düşüyor: Bu hayatta gerçekten ne istiyoruz? Yapmak istediklerimizle yaptıklarımız neden birbirinden bu kadar uzak? Bilgi gerçekten paylaşılmak için mi vardır, yoksa insan bazen onu kendine saklayabilir mi?
Romanın en etkileyici yanlarından biri, toprağın bile hem ölümü hem yaşamı aynı anda hissettirmesi. Çünkü Kaymaz’ın dünyasında hiçbir şey tek anlamlı değil. Ölümün içinde hayat, hayatın içinde de bir kaybolmuşluk hissi var. Karakterlerin kurduğu cümleler ise yalnızca diyalog gibi durmuyor; tasavvufla, felsefeyle ve insan ruhunun huzursuz tarafıyla örülmüş düşünceler gibi işliyor hem Musa’ya hem de okuyucuya.
Özellikle “yasaklamadan yasaklamak” fikri insanın zihninde uzun süre kalıyor. Çünkü bazen en büyük sınırlar açıkça konulanlar değil, insanın kendi içinde kurdukları oluyor. Kitap, yaşamayı yalnızca nefes almak olarak görmüyor; gerçekten “yaşadım” diyebilmek için insanın hayatın içine karışması, acıyı, çelişkiyi, sorgulamayı hissetmesi gerektiğini anlatıyor.
Sezgin Kaymaz’ın en güçlü taraflarından biri de burada ortaya çıkıyor. Okuru bir yandan güldürürken, diğer yandan hiç fark ettirmeden onu derin düşüncelerin içine bırakıyor. Onun kitaplarında insan aynı anda hem gülüyor hem düşünüyor; hem hayatı sorguluyor hem de kendi içine dönüyor. Ve bir noktadan sonra yalnızca kitabı değil, çevresindeki dünyayı da başka gözle seyretmeye başlıyor.