Puan vermedi·256 syf.····Okunma: 16 Mayıs 2026 01:24 İlan Pappé bu kitapta İsrail’in kuruluş sürecini, siyonizmin tarihsel arka planını ve Filistin meselesini oldukça detaylı bir şekilde ele alıyor. Okurken hızlıca geçilebilecek bir kitap değil; aksine her bölümde durup düşünmek, bazı yerleri tekrar okumak istedim. Ben de kitabı yavaş yavaş okudum çünkü anlatılan olayların tarihsel boyutunu ve siyasi arka planını gerçekten anlamak gerekiyordu. Ama tam da bu yüzden çok etkileyici bir okuma oldu benim için.
Kitapta özellikle İsrail devletinin ortaya çıkış sürecindeki ideolojik temeller, Filistin halkının yaşadıkları ve dünya siyasetiyle kurulan ilişkiler oldukça çarpıcıydı. Yazar sadece kronolojik bir tarih anlatmıyor; aynı zamanda belgeler, politik kararlar ve toplumsal sonuçlar üzerinden okuyucuya farklı bir bakış açısı sunuyor. Bu da kitabı sıradan bir tarih kitabından çıkarıp sorgulatan bir metne dönüştürüyor.
En sevdiğim yanı ise anlatımın tamamen tek bir olay üzerinden gitmemesi oldu. Göçler, savaşlar, diplomatik ilişkiler, uluslararası politikalar ve halkların yaşadığı travmalar birbirine bağlanarak aktarılmış. Özellikle bazı bölümlerde “tarihi kazananlar yazar” sözünü tekrar tekrar düşündüm. Çünkü kitap, yıllardır alışılmış anlatıların dışında bir pencere açıyor.
Tabii ki ağır bir kitap; hem bilgi yoğunluğu hem de ele aldığı meselelerin hassasiyeti nedeniyle sindirerek okunması gerekiyor. Ama emek verdiğinize kesinlikle değiyor. Okurken not alma isteği uyandıran, araştırma yapmaya yönlendiren ve insanın bakış açısını genişleten bir kitaptı benim için. Tarih, siyaset ve Orta Doğu üzerine okumayı sevenlerin kesinlikle şans vermesi gerektiğini düşünüyorum.