2026 15. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2026 08:58
Reşat Ekrem Koçu Osmanlı tarihi ile ilgili yazdığı birçok roman ile bu tarihin bilinmeyenleri ile okuru tanıştırıyor. Kösem Sultan romanında olduğu gibi usta işi bir kurmaca ile tarihin en çalkantılı dönemini okuruna büyük bir zevkle okutabiliyor. Bu eseri kurmacaya dayalı olmasa da etkili tarih anlatımı ile okurunu tarihsel bilgi ve kronoloji konusunda besliyor. Yazar 600 yıllık imparatorluğun panoramasını sınırlı sayıdaki kitap sayfasına sığdırabilmiş. Bunu da ustalıklı bir çalışma ile yapıyor. İlk kısımda Osmanlı Devleti'nin kuruluş sürecini ve kökenini okura aktarıyor. Daha sonra ilk dönemdeki mareşal padişahlar döneminde Osmanlı Devleti'nin nasıl büyüdüğünü, sağlam temeller üzerine bina edildiğini okura sunuyor. Daha sonra kuruluşundan çöküşüne kadar imparatorluğun kronolojisini ortaya koyuyor. Birçok olay tarihi sıraya uygun olarak veriliyor. Bu kısım okuru biraz sıkabiliyor. Daha sonrasında önemli tarihi olayları ve kişilikleri kısa kısa anlatıyor. Bu kısımda kronoloji ile sıktığı okuru biraz rahatlatıyor. Genel olarak okurunu imparatorluk hakkında bilgi sahibi haline getiriyor. Osmanlı tarihine ilgisi olan herkesin mutlak suretle okuması gereken bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Ama şu eleştiriyi de yapmadan bitiremeyeceğim. Yazarın incelikle kaleme aldığı bu müstesna eserin baskı ancak bu kadar kötü olabilirdi. Okuduğum kitapta birden fazla baskı hatası vardı. Umuyorum bundan sonra düzeltilir.
Osmanlı Tarihinin PanoramasıReşad Ekrem Koçu · Doğan Kitap · 2015103 okunma