Puan vermedi·160 syf.····Okunma: 21 Mayıs 2026 09:22 SAKARYA MİTİ
Manisa, Aydın, Ayvalık dahil olmak üzere İzmir ve çevresi işgal edilmiş, Bursa düşmüş ve Yunanlılar Trakya'ya saldırmıştı. 2 hafta içinde Edirne'den Çatalca'ya kadar olan bölge işgal edilmiş ardından ağır koşullar içeren Sevr Barış Antlaşması imzalanmıştı.
1 ve 2 İnönü Muharebeleri sonrası Eskişehir, Afyon, Kütahya Yunan işgaline uğramıştı.
Ankara'da ise yeni kararlar alınmış Mustafa Kemal Paşa'ya Türkiye Büyük Millet Meclisi yetkileri yanında Başkomutanlık yetkisi de verilmişti. Artık Mustafa Kemal'in ağzından çıkan kanun demekti. Ölüm kalım mücadelesi başlıyor, Mustafa Kemal'in milletine olan sarsılmaz güveni devam ediyordu.
Sakarya'nın doğusunda kazma, kürek, elde avuçta kalan her türlü cephane, silah, malzeme toplanıyor; yeniden orduya alınmalar yapılıyordu.
Öte yandan Yunanlılar da boş durmuyor ve " Türk askerleri; amacımız Türk askerini yok etmek değil, Türk halkını Mustafa Kemal'in işkencesinden kurtarıp Anadolu'da güven ve huzuru sağlamaktır. " gibi bildiriler atıyordu. Yunan ordusu, doğu yönünde harekâta başlanmıştı.
O sıralar gönüllü olarak cephede çalışmak için müracaat eden Halide Edip, yaşananlar için ateşle imtihanın son safhası demişti.
Ve tarih 22 Ağustos 1921. Iki Ordu Anadolu'nun ortasında, bu çorak ağaçsız topraklarda muharebeye başlamak için artık karşı karşıyaydı. Muharebenin ilk günü Mangal Dağı, ardından da Türbe Tepe'nin kaybı Türkler tarafından büyük bir moral çöküntüsü yarattı.
2. gruba gelen ölümle nişanlı olmak anlamındaki Tümenler, son erleri ölünceye kadar mevzilerini kesin olarak savunacaklardır komutu hayatları pahasına kabul edilmeliydi. Unutulmaması gereken şuydu ki Türk ordusu her neye mal olursa olsun Sakarya'da ölümüne direnecekti.
" Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır! Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça, terk olunamaz. "
Oniki gün süren mücadele sonrası Papoulas, Mustafa Kemal'in ordusunun inadını ve direncini kıramayacağını anlamış ve Sakarya gerisine değil Eskişehir-Afyon önlerine kadar çekilmeye karar vermişti.
Sakarya Muharebesi'nin ilk günü kaybedilen, uğruna bunca insanın öldüğü meşhur Mangal Dağı 20 gün sonra bir gece vakti Türk süvarileri tarafından sessiz sedasız ele geçirilmişti.
23 Ağustos'tan beri devam eden Sakarya Meydan Muharebesi, 13 Eylül 1921 tarihinde bütün düşman ordusunun mağlup edilip nehrin batısına atılması ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Ordusunun kesin zaferiyle neticelenmişti.
Hepimizin tarih kitaplarında okuduğu, ordumuzun ve halkımızın azimle 22 gün 22 gece süren mücadelesi, her medeni millet gibi hür yaşamak gayesiyle Türk milletinin zaferiyle sonuçlanmıştır. Mustafa Kemal'e gazi ünvanı ve mareşal rütbesi verildiği #sakaryamiti , bizlere bu mücadeleyi gün gün, saat saat aktaran bir tarihi gururdur.