Bugün size, ezberleri tamamen bozan ve beni derinden etkileyen çok özel bir başucu rehberiyle geldim: Mehmet Karabacak’ın kaleme aldığı "Akıl ve Mantığın Götürdüğü Yere: Hz. Muhammed'in Peygamberlik Delilleri".
Genelde bu tarz dini temalı eserlerde duygu yoğunluklu, menkıbelere dayalı anlatımlara alışkınızdır. Ancak bu kitap, inancın sadece kalple değil, akıl ve mantık süzgeciyle de nasıl sarsılmaz bir zemine oturabileceğini kanıtlıyor. "Sadece inan, sorgulama" demek yerine; "Aklını kullan ki inancın köklensin" felsefesini benimsiyor. Günümüzün her şeyi sorgulayan analitik zihni için o kadar tazeleyici bir yaklaşım ki!
Yazarın fen bilgisi öğretmeni olmasından kaynaklanan o analitik bakış açısı, bilim ve akıl ilişkisini harika harmanlamış. Peygamberlik kurumu; soyut iddialar yerine tarihsel veriler, sosyolojik gözlemler ve ahlaki tutarlılık üzerinden inceleniyor. Üstelik Montgomery Watt ve Maxime Rodinson gibi batılı oryantalistlerin tarafsız itiraflarına yer verilmesi esere muazzam bir objektiflik katmış. Okurken "Ben bu meseleye hiç bu açıdan bakmamıştım" demekten kendinizi alamıyorsunuz.
Metnin aralarındaki "Katre" bölümleri ise yazarın okuyucuyla dertleştiği, karmaşık konuları günlük hayatın içinden samimi örneklerle somutlaştırdığı en içsel kısımlar olmuş. Özellikle Hz. Muhammed'in 40 yaşına kadar edebiyatla ilgilenmemişken bir anda Kur'an gibi bir şaheserle ortaya çıkışı ve kendi hatalarını eleştiren ayetleri bile tebliğ etmesi gibi rasyonel argümanlar, insanı okurken durup derinden düşündürüyor.
Karşımızda süslü cümleler veya boş hikayeler yok; hayat gemimize yön verecek gerçek bir hakikat pusulası var. Eğer zihninizdeki "Neden?" sorularına mantıklı ve ayakları yere basan cevaplar arıyorsanız, kitaplığınızda mutlaka bulunması gereken, altı çizilerek okunacak bir eser. Şimdiden keyifli okumalar dilerim!