···Okunma: 21 Mayıs 2026 21:47 Kralların Yolu; derin ve zengin evren kurgusu, sahneleri zihinde canlandıran etkileyici anlatımı, dışlanmak ya da yok edilmek pahasına bile şeref ve onurlarından vazgeçmeyen ustalıkla oluşturulmuş karakterleri, karakter gelişimlerini farklı bakış açıları üzerinden başarılı biçimde sunan hikâyesi, farklı fiziksel ve kültürel özelliklere sahip halkları, Roshar gezegeninin tarihi ve mitleri, doğa güçlerini temsil eden spren adı verilen varlıkları, toplumsal sınıfları ve keskin cinsiyet rolleriyle çok beğendiğim bir kitap oldu. Serinin beşinci ve son kitabının yakın zamanda çıkacak olması nedeniyle unuttuğum pek çok detayı hatırlamak için yeniden okuduğum bu süreç, aynı zamanda bana daha önce fark etmediğim yeni ayrıntılar da keşfettirdi.
Kral Gavilar’a Parshendiler tarafından düzenlenen suikast, Alethkar ordusunun Harap Ovalar’da altı yıl boyunca süren ve artık anlamını yitirmiş bir savaşın içine sürüklenmesine sebep olmuştur. Yüceprensler, zenginlik ve parezırhlar uğruna birbirleriyle rekabete giren saldırılar düzenlemekte, savaş giderek bir yarışa dönüşmektedir. Böyle bir ortamda Gavilar’ın kardeşi Dalinar Kholin, Kralların Yolu adlı eserde yazanları özümsemeye çalışmakta ve savaşta ve barışta kutsal olduğuna inandığı kuralları takip etmektedir. Aynı zamanda Roshar’ın alametifarikası olan Yücefırtınalar sırasında, kaynağını bilmediği ancak geçmişe ait olduğuna inandığı görüler görmektedir. Bu durum, yeni kral ve yüceprensler arasında onun akıl sağlığını kaybettiğine dair söylentilerin yayılmasına neden olur. Ancak Dalinar emindir; asıl tehdit yalnızca Parshendiler değildir ve çok daha büyük bir tehlike yaklaşmaktadır.
Hekim çırağı olarak eğitim gören Kaladin, kardeşini koruyabilmek için orduya katılır. Ancak bir yüceprensin toprak hırsından ibaret olan bu savaşta, hiç tahmin edemeyeceği kadar yükselecek; ardından uğradığı büyük ihanet sonucunda köle olarak Harap Ovalar’daki ordularda görev yapan Köprü ekiplerine satılacaktır. Mutlak ölüm anlamına gelen bu görev bile onu yıldırmaz. Olağanüstü şansı ve gizemli spreni Syl sayesinde insanüstü güçlere ulaşacak, şeref ve idealleri doğrultusunda hareket ederek büyük bir savaşın merkezine adım atacaktır.
Shallan ise ailesini kurtarmak için son derece tehlikeli bir plan yapar. Dalinar Kholin’in yeğeni olan Jasnah Kholin, önemli bir âlim ve araştırmacıdır. Shallan’ın Kharbranth’a gidiş amacı onun himayesinde eğitim almak gibi görünse de asıl niyeti bambaşkadır. Ancak planını uygulamaya çalışırken, olağanüstü çizim yeteneği sayesinde fark ettiği garip varlıklar; onu tahmin ettiğinden çok daha büyük bir gücün ve tehlikenin varlığıyla yüzleşmek zorunda bırakacaktır.
Göz rengine göre şekillenen hiyerarşik düzeni, okuma ve araştırmanın kadınlara özgü kabul edilmesi, dini gelenekler gereği kadınların bir ellerini kapatmaları, geçmişte insanlığı terk eden olağanüstü güçlere sahip Parlayanlar gibi pek çok özgün unsuruyla bu kitap, zengin bir evrenin kapılarını etkileyici ve farklı bir şekilde aralıyor. Ana ve yan karakterleriyle, sayısız yaşantı ve bakış açısını ilmek ilmek işleyen; detaylarla inşa edilmiş güçlü bir epik kurgu sunuyor. Derinlikli ve yoğun epik fantastik eserleri sevenlere kesinlikle öneririm.