·376 syf.····Okunma: 22 Mayıs 2026 18:03 Dizi gibi kitap dedikleri bu olsa gerek. Okumadım sanki resmen her şeyi yaşadım. Unutup tekrar başlamak isteyeceğim bir seri resmen.
Rüzgar Gibi Geçti benim için tam olarak böyle bir kitaptı. İlk başta uzunluğu biraz göz korkutsa da sayfalar ilerledikçe karakterlerin hayatına tamamen kapıldım. Özellikle Scarlett O’Hara karakteri çok etkileyiciydi çünkü klasik “iyi kalpli kadın karakterlerden” biri değil. Bencil, hırslı, inatçı ama bir o kadar da güçlü. Onu bazen çok kızarak bazen hayran olarak okudum. Gerçek hissettiren tarafı da buydu zaten.
Kitap sadece bir aşk hikâyesi değil; savaşın insanları nasıl değiştirdiğini, kaybetmenin ne demek olduğunu ve ayakta kalmaya çalışmayı çok güçlü anlatıyor. Amerikan İç Savaşı’nın yarattığı yıkımı karakterlerin üzerinden okumak oldukça etkileyiciydi. Özellikle Scarlett’ın her şeye rağmen hayata tutunmaya çalışması kitabın en unutulmaz yanlarından biri oldu benim için.
Rhett Butler ise kesinlikle kitabın en karizmatik karakterlerinden biriydi. Scarlett ile olan ilişkileri klasik romantik ilişkiler gibi değildi; daha karmaşık, daha gerçek ve iniş çıkışlarla doluydu. Aralarındaki diyalogları okurken bazen gülümsedim bazen de aşırı sinirlendim. Sonlara doğru yaşananlar ise gerçekten içimi burktu.
Kitabın en sevdiğim yanı karakterlerin kusurlu olmasıydı. Kimse tamamen iyi ya da kötü değil. Bu yüzden hepsi gerçek insan gibi hissettiriyor. Ayrıca yazarın betimlemeleri sayesinde o dönemin atmosferini çok net hayal edebildim. Bazı yerlerde tempo yavaşlasa da hikâyenin duygusu hiç kaybolmadı.
Bitirdiğimde karakterlere veda etmek zor geldi. Boşluğa düştüm resmen. Uzun zamandır beni bu kadar içine çeken bir roman okumamıştım. Tarih, dram ve güçlü karakter hikâyelerini seven herkesin mutlaka şans vermesi gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.