Oregon'ın Beaverton şehrinde bulunan Intel fabrikasının hemen bitişiğinde 12 daireli bir apartman buldum. Sahipleri Almanya'da yaşıyorlardı ve binanın değerinin ne olduğu hakkında en ufak bir bilgileri yoktu; ondan kurtulmaya can atıyorlardı. 450 bin dolarlık binaya 275 bin dolar fiyat teklif ettim. 300 bin dolara anlaştık. Orayı satın aldım ve iki yıl boyunca elimde tuttum. Yine 1031'in değişim işleminden yararlanarak, binayı 495 bin dolar karşılığında sattık ve Arizona'nın Phoenix kentinde otuz daireli bir başka apartman satın aldık. Çünkü o arada yağmurdan kurtulmak için Phoenix'e taşınmıştık, zaten orayı satmamız gerekiyordu. Daha önceki dönemlerdeki Oregon piyasası gibi Phoenix'deki emlak piyasası da krizdeydi. Otuz daireli apartmanı 225 bin dolar altına, 875 bin dolara satın aldık. Otuz dairenin aylık getirisi yaklaşık 5 bin dolardan biraz fazlaydı.
Derken Arizona piyasası hareketlenmeye başladı ve 1996'da Colorado'dan gelen bir yatırımcı o bina için bize 1.2 milyon dolar fiyat teklifi verdi. Karımla düşündük, taşındık ve Meclis'ten çıkacak sermaye kazanımlarıyla ilgili yasa değişikliğini beklemeye karar verdik. Eğer yasa değişecek olursa, gayrimenkulün değeri yüzde 15-20 artabilirdi. Hem ayda 5 bin dolarlık kira geliri hiç de fena sayılmazdı.
Bu örneği vermekteki amacım, küçük rakamların nasıl büyüyebileceğini göstermek. Finans özetlerini, yatırım stratejilerini, piyasayı ve yasaları anlamanın önemi, burada kendini belli eder elbette. İnsan bu konulara yabancıysa, o zaman daha güvenli olan yoldan gidip basmakalıp kaideye kulak vermeli ve yalnızca sağlam yatırımlara yönelmeli. Ancak "güvenli" yatırımların çoğu sağlam ve yavaş adımlarla ilerler. Diğer bir deyişle, öyle sağlamdırlar ki kazandırdıkları da yavaş büyür.
Büyük komisyoncular hem kendilerini hem de müşterilerini korumak adına, ellerindeki evleri spekülatif işlemlere sokmazlar. Akıllıca bir politika izlerler.
Para kazandıracak gerçek anlaşmalar piyasanın acemi alıcılarına önerilmez. Zenginleri daha da zengin kılacak en iyi anlaşmalar, oyunu bilenlere ayrılır.
Zengin Baba Yoksul BabaRobert T. Kiyosaki