2026 20. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2026 12:57
"İnsan her zaman beklediği başarıyı elde edemez. Bir dedektif; dedikodular, efsaneler değil, gerçek olaylar arar. Bu olay umduğum gibi olmadı." (s. 258) Sir Charles Baskerville bozkırın ortasında ölü bulunduğunda, sebebin kalp krizi olduğu zannedilmişti. O bölgede yaşayan insanlar bu gizemli ölümün nedeninin insan avına meraklı azılı bir köpek olduğuna inanıyorlardı. İnandıkları bu teoriye göre, köpek yıllardır Baskerville ailesinin erkek fertlerini öldürmekteydi. Ancak Doktor Mortimer bu gizemin altında bambaşka bir mesele olduğu kanısındaydı ve tam bu noktada olayın çözümüne Sherlock Holmes ile dostu Doktor Watson koşacaktı. Dil akıcı, olay örgüsü ise macera dolu bir eser. Lakin beklentimin altında kalan bir şeyler olduğu kesin. Arthur Conan Doyle imzalı bir kitap olmasından dolayı elimden düşürmeden okuyacağım bir roman olur sanmıştım ancak çok şaşırtıcı hikâyeler olduğunu söyleyemeyeceğim doğrusu. Birbirinden farklı üç hikâyeden oluşan "Sherlock Holmes - Saklı Gerçeklerin Gölgesinde" eserinde anlatımın çoğunluğunu 'Baskerville köpeğinin sırrı' oluşturuyor. Son iki bölümdeki olay örgüsü nispeten tahmin edilmesi daha kolay ve daha az sürükleyici parçaları kapsar nitelikte. Neticede, yazar sisli bir atmosferin içinde okuru merak duygusuna boğmasına rağmen kalıcı bir iz bırakacak vuruşu tam anlamıyla yansıtamamış. Yine de Doyle'un kendi polisiye ruhuna uygun bir yazı yazmış olduğu gerçeği göz ardı edilmemeli.
Sherlock Holmes - Saklı Gerçeklerin GölgesindeArthur Conan Doyle · Yakamoz Yayınları · 2016705 okunma