2026 23. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2026 00:08
Güzel bir kitabı daha bitirdim. Bu kitapta kişiler gerçek, yaşananlar ise kurgu. Olaylar 1868 Fransa'sinda ve 1888 İstanbul'unda geçiyor. Karakterler Sarah Bernhardt ve Şemsettin Efendi. Biraz karakterden bahsediyim. Şemsettin Efendi, Şemsettin Mola ya da Sarah'ın deyimiyle Şems veya Şemsi. Şemsettin Efendi derken O'nun doktorluğunu, Şemsettin Molla derken de müderris eğitimi almış kimliği vurgulaniyor. Ailesinin isteğiyle din alimligi oluyor. Kendi isteğiyle ise Fransa'da tıp okuyor. Gerçek bir karakter. Meşrutiyetçi.Ailesi zamaninda üst düzey bürokrasi görevlerinde bulunmuş.Şemsi, yazarın babasının dedesi kendisiymiş bu arada. Sarah Bernhardt dünyaca ünlü Fransız bir tiyatrocu. Heykelle, plastik sanatlarla uğraşmayı seven bir sanatçı. Özel hayatıyla o dönemde çok dikkat çekmiş, evinde egzotik hayvanlar besleyen, başına buyruk bir kadın. Döneminde giyimiyle modayı da etkilemiş.Zamanında kendisi kitap da yazmış. Onun biyografisi de yazılmış . Osman Hamdi Bey(Kaplumbağa Terbiyecisisi'nin ressamı), Şemsi'nin arkadaşı. Konusu ise: 1868 yılında Sarah Bernhardt oynadığı oyundan sonra sevenlerinin çiçeklerini alıyor,onlari selamlıyor. Aldığı çiçeklerden birinde ise ipe tutturulmuş bir amber yüzük bulunuyor. Şemsi ile tanışması,birbirlerini tanimalari bu akşamdan sonra geçen günlerde oluyor. Yıllar sonra tekrar 1888'de dünya turnesine Sarah İstanbul'a geliyor. Aradan geçen yirmi yılda olanlar ve yirmi yıl sonra yaşananlar, dönüm noktaları, kelebek gibi zamanda kararlarının ve kisiliklerinden dönüşüm geçirmeleri anlatılıyor. Kitapta Pierre Loti, Viktor Hugo de arada az da olsa anlatılıyor.
Sarah ve ŞemsiNilüfer Kuyaş · Sia Kitap · 2024523 okunma