Türkçülüğün Esasları ve Modern Türk Kimliğinin İnşası
2026 32. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2026 03:48
“Türkçülüğün Esasları”, Türk milliyetçiliğini sistematik bir düşünce çerçevesine oturtarak modern ulus inşasına sosyolojik bir temel kazandıran kurucu metinlerden biri olarak değerlendirilebilir. Ziya Gökalp, Türkçülüğü duygusal bir aidiyet biçimi olmaktan çıkararak kültür (hars) temelli bir toplumsal yapı olarak ele alır ve milleti biyolojik ya da ırksal bir birlikten ziyade ortak kültür ve kolektif bilinç üzerinden tanımlar. Bu yaklaşım, modernleşme sürecinde kimlik inşasını teorik bir zemine taşıyarak normatif bir çerçeve oluşturur. Eserde öne çıkan temel ayrımlardan biri “hars” ve “medeniyet” karşıtlığıdır; medeniyetin evrensel, aktarılabilir ve değişebilir niteliğine karşılık harsın millî, korunması gereken kültürel öz olduğu vurgulanır. Bu ayrım, Batılılaşma ile millî kimliğin korunması arasındaki gerilimi dengelemeye yönelik bir model sunar. Toplumsal yapı ve aile meselesi bağlamında metin, erken Türk toplumlarına ilişkin yorumlarda kadınların sosyal hayatta görece daha görünür olduğu, aile içinde ise daha dengeli bir konumda bulunduğu yönünde bir çerçeveye işaret eder. Hatun figürünün bazı anlatılarda yönetim süreçlerine dâhil olması ve tek eşlilik eğiliminin varlığı, kadın-erkek ilişkilerinin mutlak bir hiyerarşiden ziyade belirli ölçülerde dengeli bir karakter taşıdığı şeklinde yorumlanır. Bu durum, erken dönem toplumsal yapının modern tartışmalarda müsavat fikriyle birlikte, dolaylı olarak eşitlikçi düşünce gelenekleri ve feminizm tartışmalarıyla ilişkilendirilebilecek bir toplumsal denge üretebildiği şeklinde değerlendirilir. Tarihsel süreklilik açısından İslamiyet’in kabulüyle birlikte Türk toplumsal yapısı Arap-İslam ve Fars kültür dairesiyle etkileşime girerek yeniden şekillenmiş, özellikle Osmanlı döneminde aile kurumu daha kurumsal ve hiyerarşik bir yapıya evrilmiştir. Bu süreçte aile yalnızca sosyal bir birim olmaktan çıkarak hanedan sürekliliği ve siyasi meşruiyet üretimiyle bağlantılı işlevler de kazanmıştır. Çok eşlilik gibi uygulamalar, bu çerçevede soy devamlılığı ve siyasi süreklilik ihtiyacıyla ilişkilendirilen bir yapı içinde anlamlandırılmıştır. Hanedan dışındaki kadınların kamusal görünürlüğü ise özellikle klasik Osmanlı şehir düzeninde sınırlı kalmış; kadınlar daha çok aile içi üretim, ev ekonomisi ve dolaylı ekonomik faaliyetler üzerinden toplumsal sürece katılmıştır. Kırsal alanda üretime fiilen katılım bulunsa da bu durum kamusal temsil üretmemiş, şehirli kesimde ise hukuki haklara rağmen toplumsal normlar kadınların görünürlüğünü daraltmıştır. Günümüzde kadınların eğitim ve çalışma hayatına katılımının artışı, bu perspektif içinde aile kurumunun çözülmesi değil, tarihsel olarak farklı dönemlerde değişen toplumsal yapıların yeniden dengelenmesi olarak değerlendirilir. Bu çerçevede “Türkçülüğün Esasları”, Türk kimliğini tarihsel süreklilik içinde yeniden tanımlayan, kültür–medeniyet ayrımı üzerinden modernleşme ile gelenek arasındaki gerilimi teorik düzlemde tartışan ve özellikle aile ile toplumsal cinsiyet rolleri üzerinden farklı tarih okuma biçimlerine açık bir analiz zemini oluşturan temel bir metin olarak konumlanmaktadır.
Türkçülüğün EsaslarıZiya Gökalp · Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları · 19867,8bin okunma